Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilister uppmanas lämna bilen hemma

Nu på torsdag är det den internationella bilfria dagen. Den som har bil uppmanas att fira rejält – med att lämna bilen hemma.

Annons
Redan den 18 november 1956, då den här bilden togs,  firades den bilfria söndagen.

– Dagen finns till för att göra folk medvetna om möjligheten att det i många fall faktiskt går att klara sig utan bilen. Det finns oftast andra sätt att färdas som är betydligt miljövänligare, säger Jakob Lagercrantz, ordförande i föreningen Gröna bilister.

Bilarna släpper ut en mängd hälsovådliga och miljöpåverkande avgaser. Den 22 september är det meningen att världens bilister ska lämna bilen hemma för att skona miljön.

– Det måste göras något åt de fossila utsläppen. Vi har vant oss vid att alltid kunna ta bilen. Men många kan klara sig lika bra genom att åka buss, samåka, gå eller cykla. Naturligtvis finns det de som behöver bilen för att kunna ta sig någonstans. Men det är faktiskt väldigt få som verkligen är beroende av den, säger Jakob Lagercrantz..

”Tänk miljösmart”Den som använder bilen kan hjälpa till med att minska de fossila utsläppen genom att köra mindre och effektivare bilar, köra sparsammare och välja miljövänligare alternativ.

– Det allra bästa är om människor kan börja tänka miljösmart. Ett enkelt men smart sätt att minska bilkörningarna är att helt enkelt stanna hemma. Kan man sköta jobbet hemifrån en dag varannan vecka gör man mycket för miljön. Att jobba hemifrån är ju något som fler och fler människor faktiskt har möjlighet att göra, säger Jakob Lagercrantz.

Jakob Lagercrantz, ordförande i föreningen Gröna bilister.

Mer läsning

Annons