Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilprovning säljs till högstbjudande

Bilprovningen i Fagersta ska bli privatägd. I slutet av januari kommer staten besluta att 124 av 200 stationer i landet säljs.

Annons
Nicholas Wong jobbar som besiktningstekniker på Bilprovningen i Fagersta.

Fagersta. Två tredjedelar av statens bilprovningar ska säljas. I länet är det bland annat Fagersta som berörs av försäljningen.

Jan Danielsson är teamledare på Bilprovningen i Fagersta. Han har inte märkt av någon större konkurrens sedan monopolet släppte förra året och det han vet om kommande år, är att Bilprovningen i Fagersta kommer att vara till salu. Han tror inte att skillnaden kommer bli så stor från hur det ser ut i dag.

–Det blir samma personal, men ny ägare, säger han.

I juli 2010 slopades Bilprovningens monopol på kontrollbesiktning av motorfordon. När monopolet upphörde fick andra aktörer chansen att kliva in på marknaden.

Men det har gått långsammare än regeringen hoppats på, i dag finns fem nya aktörer med sammanlagt 25 besiktningsstationer medan 210 bilprovningar är statliga. Med försäljningen som regeringen vid en extra bolagsstämma i januari kommer besluta sig för att göra vill man försköka få till en konkurrens.

Tanken är att en försäljning ska kunna gå igenom under andra halvåret till de högstbjudande. Stationerna säljs inte till flera olika ägare utan det kommer att finnas två köpare medan Bilprovningen finns kvar som en aktör.

–Det är två grupper som säljs. När man köper, så köper man hela gruppen, säger Cecilia Blom Hesselgren, informationschef på Bilprovningen.

Fagersta kommer att tillhöra den nordöstra gruppen.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons