Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blödande asfalt ger hala vägar

Polisen varnar för halka på riksväg 56 och 66. Det är värmen som orsakar blödande asfalt med mycket obehagliga konsekvenser.

Annons

Den starka hettan och solen har orsakat "blödande" asfalt med något som liknar vinterns blixthalka på riksväg 56 och 66.

Yrkeschaufförer har larmat polisen om fenomenet, som kan inträffa under värmeböljor. Ytan på asfaltsvägen löses upp och blir mycket hal.

- Det är livsfarligt. Många känner inte till att det här kan hända, säger Thomas Gustafsson, LKC-befäl. 

Flera förare har larmat om mycket obehagliga konsekvenser som liknar dem vid blixthalka.

Trafikverkets personal är informerade och meddelar att man kan sanda de värst drabbade sträckorna. Annars är det generella rådet till trafikanterna att sänka hastigheten och ta det lugnt.

Trafikverket menar att problemet är vanligt över hela landet just nu, och uppmanar alla bilister att vara försiktiga, även de som inte kör på de utpekade vägarna.

- Alla vägar kan drabbas av blödande asfalt när det är ovanligt varmt och soligt. Det behöver inte vara en nylagd väg, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket.

Motorcyklister är särskilt utsatta, enligt henne.

- De har ju bara två hjul, men de är medvetna om de här farorna. Även en vanlig personbil kan kana runt rejält.

Så blöder asfalten

Vid en rejäl värmebölja kan bindemedlet i asfalten mjukas upp, utvidgas och stiga upp i vägytan. Det ger feta fläckar och blödningar, vilket kan göra vägbanan hal.

När det gäller halka på grund av blödande asfalt bör du som trafikant vara särskilt uppmärksam vid ihållande värme och snabba väderomslag.

Källa: Trafikverket

Annons