Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommande förening fyller 90 år

Trädgårdsintresset ligger på topp och Fagersta Trädgårdsförening firar 90 år som förening. I samband med det 90:e årsmötet lämnade Hans Tedenfors med varm hand över ordförandeklubban efter 40 år som ordförande och många trevliga stunder. Numera kan han titulera sig hedersmedlem. Finns det möjligtvis någon i någon förening som slår de 40 åren?

Annons
Hans Tedenfors har varit Trädgårdsföreningens själ i 40 år och älskar att fotografera blommor och föra statistik samtidigt som han gärna delar med sig av sin kunskap.

Fagersta. Året var 1922, närmare bestämt den 24 januari, när några intresserade egnahemsägare på initiativ av Hjalmar Andersson sammanträdde och bildade Fagersta fruktodlarförening som några år senare blev till Fagersta Trädgårdsförening. På den tiden var medlemsavgiften 50 öre och skulle så fortsätta fram till 1941 då den höjdes till 1 kr. Redan 1925 var det dags för en första utställning och 5 år senare anordnades en frukt- och grönsaksmässa med 60 deltagare.

I gamla handlingar kan man läsa om hur medlemmar premierades av Västmanlands läns hushållningssällskap med diplom, silvermedalj och 40 kr kontant för väl anlagda och skötta trädgårdar.

När trädgårdsföreningen bjöd in trädgårdsarkitekt fröken Lövgren för att tala om hur man ska anlägga en trädgård, svarade Fagersta Bruk och disponent Åselius för alla omkostnaderna, året var 1943. På den tiden fick alla medlemmar hjälp med att beskära sina fruktträd, och beställa konstgödning, något som fortsatte långt in på 60-talet. Från 1949 finns siffror på

4 000 beskurna fruktträd av trädgårdsmästare Gillius Andersson.

Hans Tedenfors blev medlem i Fagersta trädgårdsförening 1969. Trädgårdsintresset kom när han köpte ett torp i Karbenning med en tomt som inte var speciellt tilltalande.

-Jag upptäckte helt plötsligt att man kan använda grönområden till annat än fotboll, säger Hans som var aktiv inom korpfotbollen. En knäskada satte stopp i karriären och trädgårdsintresset växte. Lite av fotbollsintresset har kommit tillbaka nu, när kroppen inte är lika rörlig längre. Det blir många timmar framför tv:n.

Lagom till 50-årsjubileumet tog Hans över ordförandeklubban med Kalle Narfström vid sin sida som sekreterare. Föreningen hade 268 medlemmar som fick hjälp med beskärning och besprutning, anordnade kurser och föredrag och hade en uppsättning trädgårdsredskap som lånades ut till medlemmar. Jubiléet kryddades med besök av tv-kändisen Sven Green som efter ett par timmar i Fagersta konstaterade fagerstabornas kärlek till blommor och allt växande. Det andra jubiléet, 75 år, firades med en direktsändning i radio med radioprofilen Ulf Schenkmanis, från trädgårdsdags. Nu i år är det alltså dags att fira 90 år och det gör man med en resa till Walderös Trädgård, med magnolior och rhododenron.

Under alla år har trådgårdsföreningen anordnat resor till små och stora trädgårdar runt om i Sverige. Längsta resan på en dag var till Visingsö Örtagård. Vid varje årsmöte har det funnits ett program för antingen bildvisning eller föreläsning och antalet besökare vid dessa har ständigt ökat. Hans själv har bara missat en enda resa och det är privatträdgårdarna som gjort de största intrycken.

-Fantastiska år med härliga intryck och vänliga människor som tacksamt tagit emot beröm, säger han.

På förslag från Rita Södergård började föreningen 2007 med öppen trädgård, där en privatperson helt enkelt visar upp sin trädgård för allmänheten. Man arrangerar planbytardagar tillsammans med hembygdsföreningen sedan 2002, där privatpersonen kan sälja, byta eller köpa plantor, en idé som man kopierade från Norbergs trädgårdsförening och genom kurser har många fått lära sig beskärningstekniken. Trädgårdsintresset har vuxit under åren och är som störst på våren. När hösten kommer är det inte fullt lika intressant.

-Hasses plantor finns spridda över hela Fagersta, säger Rita Södergård och berättar vidare att hennes första rabatt bestod av växter som kattmynta och dagöga, som hon hämtade i Hasses trädgård. Växter som hon i sin tur delat med sig av!

Hans som gillar att fotografera växter för även statistik och kan lätt berätta om de dahlior som han planterade vid Rune Lindströms muséet på hembygdsgården lagom till invigningen 1997.

-Det var mycket regn den våren men när nattfrosten gett med sig, i början av juni, satte jag ner 40 dahlior. Jag jobbade intensivt mellan kl 13-21.00. Sedan besökte jag ”blommorna” två gånger i veckan, klippte bort gamla och räknade. När frosten kom andra veckan i oktober kunde jag konstatera totalt 5500 blommor, varje planta hade gett 135 st.

-Det måste ha varit en helt fantastiskt bra jord, säger Hans.

Idag är medlemsavgiften i trädgårdsföreningen endast 20 kr och både Hans och Rita tycker att man får ut mycket av medlemskapet. Resor, planbytardagar, kurser, redskapsdepåer (till utlåning), tips och råd, samt rabatt vid inköp av trädgårdsprodukter.

-Vi delar med oss av allt till alla, säger de.

Hans har fotograferat året runt i sin trädgård men har också följt blomningen längs Kottmossvägen under ett år. Liljor tillhör favoriterna bland odlade blommor.

-Men finns det något vackrare är en blåsipps- eller vitsippsbacke, säger han samtidigt som han önskar att fler, framför allt unga, ska hitta till trädgårdsföreningen där intresset från första början kretsade kring ”ätbart” medan man idag har mest fokus på ”njutning för ögat”.

Eva-Britt Eriksson

Trädbeskärning. Bilden är tagen vid föreningens kurs i trädbeskärning lördagen den 26/3 1977.Kursledare var hortonom Karl Henriksson, Västerås. I trädet Hans Tedenfors och i bakgrunden Karl Narfström.
Bild från öppen trädgård.

Mer läsning

Annons