Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bommarna fälldes inte ner när tåg passerade

Bommarna vid tågstationen i Västanfors hamnade i otakt och stod öppna under tisdagsmorgonen.–Det var en hanteringsmiss, säger Johan Tjerneng, presskommunikatör Trafikverket.

Annons
Bommarna vid Fagersta Central sattes upp i höstas.

Under tisdagsmorgonen vid sex-tiden var tågresenärer från Fagersta till Örebro med om att bommarna vid Fagersta Central inte fälldes ner när tåget till Avesta åkte in.

Därefter stannade bommarna nere och resenärerna fick gå under bommarna för att ta sig till spår två där Örebrotåget väntade.

– Det var inget fel på bommarna, det var en hanteringsmiss. Man hade ställt upp något på spår ett under natten vilket gjorde att det norrgående tåget var tvungen att använda spår tre istället, säger Johan Tjerneng, presskommunikatör Trafikverket.

Spår tre saknar triggerpunkt som säger åt bommarna att tåg kommer. Därför fick tåget åka i krypfart förbi bommarna.

– Sen triggades bommarna av tåget som kom från Örebro så de åkte ner. Därför var de kvar, säger Johan Tjerneng.

Bommarna har

dragits med bekymmer utöver det som hände under tisdagsmorgonen. Leif Johansson vid Trafikverket ansvarade för arbetet att sätta upp bommarna vid Västanfors station under hösten.

– Vi har haft driftstörningar på bommarna. Jag har pratat med Infra Nord som har driften och de ska ha hittat felet som orsakade det här och åtgärdat det för några dagar sedan, säger Leif Johansson, projektledare Trafikverket..

Bommarna sattes upp i höstas. De var egentligen planerade att sättas upp i samband med ställverksbytet i Fagersta som ska vara klart december 2017. Det påskyndades efter att en ung kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid stationen november 2014.

Annons