Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsmarknaden klarar inte generationsskiftet

Många i Fagersta vill byta hus mot lägenhet. En het husmarknad lovar bra betalt men det är ont om lägenheter att flytta till.

Annons
525 000 kronor kostade den senast sålda fyran på Dalavägen 32 – en av Fagerstas mest populära adresser. Bostadsrättsföreningen Byxkröken har god ekonomi och fastigheten har hiss.

Förhandsvisningar och bud över acceptpris innan ordinarie visning är inte längre något storstadsfenomen.

–Lägenhetsköparna har gått in i en ny fas. Man tänker ”först till kvarn”. Vi har förhandsvisningar på nästan alla lägenheter, säger Elin Hjalmarsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Fagersta.

För bara ett par år sedan kunde en bostadsrätt köpas för ett par tusen kronor i Fagersta. Det var en okomplicerad affär utan budgivning. Lägenheter som säljs med mäklarhjälp har ökat snabbt i takt med att efterfrågan driver upp priserna på det begränsade antal lägenheter som är till salu.

–Vi har under förra året och i år genomfört totalt ett 30-tal lägenhetsförsäljningar jämfört med bara ett par stycken under 2013, säger Elin Hjalmarsson.

När kollegan Sofie Källman har en visning på Ringvägen kommer fyra spekulanter.Vårsolen ger den välskötta och fräscha trean ett varmt ljus som sprider trivsel i rummen.

Reijo Parkkari är intresserad av lägenheten. Han har bott i fastigheten tidigare och skulle inte ha något emot att flytta tillbaka.

–Jag känner ju grannarna här sedan förut. Det är centralt och nära till Fagerstahallen.

Det Reijo Parkkari betalade för sin tidigare lägenhet i huset är löjeväckande jämfört med dagens priser. Han förhåller sig sakligt till prisökningen och konstaterar att ”det är bara så det är”. En annan spekulant på visningen är Helene Cedervall med make.

–Den lägenhet vi köper blir vi ju gamla i. Läge och utrymme är det som avgör. Månadsavgiften är mer intressant än priset, säger hon.

Att flytta från hus till lägenhet är en stor omställning. Helena Cedervall drar snabbt slutsatsen att trerummaren är för liten för dem. Hon vill ha plats för barn och barnbarn. De ska känna sig välkomna och slippa trängas.

–När vi alla är samlade kan vi bli upp till 12-14 personer runt köksbordet. Det är inte möjligt i de flesta lägenheter från 1950- och 60-talen. Förr nöjde man sig med mindre, säger hon.

De har egentligen inte så bråttom men en bra utveckling på huspriserna gör att de inte ser någon anledning att vänta med att sälja.Helene Cedervall hör till mäklarnas just nu största kundgrupp. Det är Fagerstabor vars hus stigit i värde och som känner att det skulle vara skönt att byta boendet till en rymlig lägenhet med bra läge. Ett vanligt önskemål är hiss eller lägenhet på markplan.

–Man vill hitta ett boende man kan åldras i. Vi har kunder som vi värderat hus hos både förra året och under 2013 som inte hittat något som passar. Det är både pensionärer och medelålders, säger Elin Hjalmarsson.

HSB-lägenheterna på Ringvägen ökar i popularitet. Områden är centralt och fastigheterna har hiss
Annons