Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra sommar för Strömsholms kanal i år

Strömsholms kanal har upplevt den bästa sommaren på fem år, enligt Kanalbolagets vd, Carina Bergqvist Janzon.

Annons
Strömsholms kanal ser ökade besökssiffror de senaste fem åren. Mycket av ökningen beror på en trend, att dra båten på trailer efter bilen. På så sätt blir man mer mobil och kan lättare bege sig till andra delar av landet.

121 båtar har slussats i Fagersta i sommar. Runt 600 personer har åkt kanalbåtarna och 705 besökare har befunnit sig på land, längs kanalen. Årets siffror från Strömsholms kanal i norra länsdelen är de bästa på länge.

– Det är jättejättebra, säger Carina Bergqvist Janzon.

Många av besökarna har varit barn och barnfamiljer. Och de kommer inte bara från närområdet.

– Vi såg början på en trend förra sommaren – att folk tar med sig båten på en trailer. Den har fortsatt i år så vi har haft besökare från bland annat Göteborg, Falun och Stockholm.

Kanal-kommunernas satsning på gratis kanalbåt för barn har också varit en succé. Sammanlagt så har 885 barn avnjutit kanalen från båt, ungefär 200 i Fagersta.

Hur jobbar ni för att öka intresset för kanalen ytterligare?

– Vi fortsätter vår destinationsutveckling i höst med att bjuda in företagare längs kanalen.

En begränsning på Strömsholms kanal är att det finns icke-öppningsbara broar, bland annat E18 som korsar kanalen vid vissa ställen, där bron har en höjd på 2,5 meter. I norra länsdelen är det dock högre maxhöjd, då bron över slusskanalen i Fagersta är den enda som inte går att öppna.

Läs också: Nu renoveras Semlapiren

Säkerhetsåtgärden i Strömsholmskanal

Annons