Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandbilsförare åtalas efter dödsolyckan

Två brandmän avled efter att ett räddningsfordon åkt ned i en ravin i Tolvsbo förra sommaren. Nu åtalas föraren för brott.

Annons

Söderbärke. Den 12 juli förra året ryckte en brandbil ut från Smedjebacken. På länsväg 624 vid Tolvsbo, söder om Söderbärke, körde fordonet av vägen.

Två brandmän dog till följd av skadorna de fick vid olyckan. Den manlige föraren till brandbilen, som överlevde, åtalas nu. Åklagaren menar att mannen orsakat olyckan genom att köra oaktsamt.

Enligt stämningsansökan höll mannen en för hög hastighet med hänsyn till rådande väg-, sikt- och trafikförhållanden. Dessutom ska brandbilen ha kört för långt till vänster på vägbanan.

Detta ledde till att föraren blev tvungen att göra en undanmanöver när ett mötande fordon kom. Undanmanövern gjorde i sin tur att brandbilen åkte ned i ravinen och krockade med ett träd, menar åklagaren.

Mannen åtalas misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död i två fall.

- Han bestrider ansvar, han anser inte att han varit vårdslös eller vållat den här olyckan, säger advokat Lars Morell, som är mannens offentliga försvarare.

- Fokus från vår sida läggs helt och hållet på den kommande huvudförhandlingen och vi har gjort upp att vid den förhandlingen kommer hans inställning att presenteras lite närmare, säger Lars Morell.

ANDERS JANSSON

[email protected]

Annons