Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Branden är under kontroll"

Branden är för första gången under kontroll.

Annons

För första gången sedan branden började har räddningsledaren Lars-Göran Uddholm gått ut med informationen om att branden är under kontroll.

– Branden är under kontroll men elden är absolut inte släckt, det kan man inte säga. Skulle man packa ihop och lämna området nu skulle branden börja sprida sig, säger pressinformatör Maja Geffen.

Hon säger att det fortfarande glöder i marken och att eldar blossar upp men att man har kunnat släcka den elden på plats.

– Släckningsarbetet går in en ny fas. Vi har dragit ner på luftinsatserna. Flygplanen avslutade sitt arbete igår och helikoptrarna vattenbombar inte i samma utsträckning längre utan fokuserar på precisionsbombningar där enskilda eldar blossar upp, säger Maja Geffen.

Hon kan också berätta att släckningsarbetet numera handlar om markinsatsen som utförs av ungefär 250 personer.

– Vi har tre prioriterade insatser. Vi fortsätter förstärka avgränsningslinjerna genom att vattna marken, vi ska säkra upp områdena kring husen som fortfarande är evakuerade och vi ska rensa upp på vägarna så transporter kan ta sig fram på vägarna.

Det finns fortfarande omkring 200 personer som tvingats evakuera och som inte fått flytta tillbaka. Maja Geffen vet inte hur lång tid det kommer att ta innan återflyttning kan ske men att arbetet är prioriterat.

Mer läsning

Annons