Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden i häktet kunde slutat illa

Den 31-årige mannen var deprimerad när han satt i häktet i Västerås misstänkt för häleri. För att ta livet av sig anlade han eld.

Annons

Nu åtalas han för brottet grov mordbrand, ett brott som – om brottsrubriceringen står sig vid en kommande rättegång – innebär ett minimistraff på sex års fängelse och maxstraffet arton år eller livstid.

Det var sent på kvällen den 8 oktober. 31-åringen förde in brännbara föremål i ett elelement av äldre modell som häktescellerna är utrustade med. Han förde in sönderrivna bitar av papper i elementet – som brutits upp – varpå papperet hettades upp och fattade eld.

Branden blev av mindre omfattning – men den kraftiga rökutvecklingen blottlade så allvarliga brister i brand- och rökskyddet på häktet i Västerås att Kriminalvården tog det drastiska beslutet att stänga häktet och överföra de som var inlåsta där till häkten i övriga Mälardalen.

Det visar information i förundersökningsprotokollet som blev offentligt då kammaråklagare Carl-Johan Norström lämnade in stämningsansökan och därigenom väckte åtal mot 31-åringen vid Västmanlands tingsrätt.

– Det här är ett mycket allvarligt brott, säger han och förtydligar:

– Att anlägga eld i en cell där man riskerar spridning till andra celler där människor sitter inlåsta utan möjlighet att ta sig ut – det hade kunnat sluta mycket illa.

I det här fallet framgår det av dokumentationen att Kriminalvårdens personal reagerade snabbt och korrekt och såg till att elden bekämpades och att alla intagna fördes i säkerhet.

Men ventilationen fungerade dåligt.

Det var först när den rökfyllda cellen öppnades som brandlarmet gick.

31-åringen evakuerades från branden till en provisorisk cell och vidare till akuten för kontroll.

Häktespersonalen kände besvär i luftvägarna av den stickande brandröken även efter händelsen. Det är ännu inte klart när häktet i Västerås kan tas i bruk igen.

Annons