Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandflyget har landat för natten

Mörkret har gjort vattenbombning via flyg omöjligt vid 20-tiden på onsdagen. Vattenbomningen återupptas tidigt under torsdagsmorgonen.

Annons
Brandflyg över Åmänningen.

- Planen flög mot Västerås flygplats för att landa för natten vid 20-tiden. Jag har ingen uppgift på hur många rundor de hann flyga, säger Angelica Runqvist, pressinformatör för den stora släckningsinsatsen.

Effekterna av vattenbombningen har inte gått att utvärdera eftersom mörkret slöt sig om branden samtidigt som planen lämnade - det gör att man inte får ordentlig överblick.

- Under natten kommer man att koncentrera sig på att hålla begränsningslinjerna. Man kan inte gå in och släcka aktivt utan måste bevaka att branden inte sprider sig.

Läget för branden är fortfarande allvarligt, betonar Angelica Runqvist, trots att positiva signaler i form av begränsad brandspridning, möjlighet för ett fåtal evakuerade att återvända och annat strömmat in under onsdagen.

- Vi vädjar till alla att respektera de avspärrade områdena. Brandflyget kommer att återupptas med start 06.30 i morgon (läs: torsdag) säger Angelica Runqvist och fortsätter:

- Det finns inga planer på någon ny evakuering just nu (sent på onsdagskvällen). Branden är dock inte under kontroll - i synnerhet inte i östra delen av brandområdet där viss spridning ägt rum under onsdagen trots att vattenbombningen från flyg och helikopter koncentrerats dit.

Mer läsning

Annons