Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandflyget spanar ovanligt sent

Länsstyrelsen har beordrat brandflyget att vara redo för eventuella bränder. På grund av att det varit mycket torrt så har de nu samma beredskap som de hade under sommaren.

Annons

Under den senaste månaden har det regnat ovanligt lite, näst intill ingenting alls. Det har lett till att det är ovanligt torrt för att vara september. Med torkan ökar brandrisken och bland annat så brann det lite i skogen vid tortuna under fredagsmorgonen. Då behövdes dock inte brandflyg.

Läs mer: Stor risk för skogsbränder

SVT Västmanland var först med att berätta att länsstyrelsen därför sätter brandflygen på längre beredskap än vanligtvis.

Normalt brukar brandflyget vara redo för bränder på grund av torka fram till slutet av augusti. Länsstyrelsens avtal till och med 31 augusti förlängs alltså.

– Vi har gjort bedömningen att vi behöver ha brandflyg redo efter väderrapporter från SMHI:s. Blir det fuktigare utomhus ska vi se över om vi ska sänka beredskapen, säger Ingela Regnell, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

I förra veckan, på måndagen, togs beslutet att förlänga tiden då brandflyget ska vara redo.

Läs mer: Kravet efter skogsbranden: 277 miljoner

– Vi har hittills inte behövt släcka några bränder med flyg och jag hoppas att det inte blir några större bränder, säger Ingela Regnell.

Senaste gången som länsstyrelsen beordrade längre beredskap för brandflyget var under hösten 2014, efter att den stora skogsbranden härjat i Västmanland.

Läs mer: Den stora skogsbranden – dag för dag

Mer läsning

Annons