Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkåren förbereder evakuering

Om det vill sig illa kan det bli aktuellt att evakuera boende i närheten av den stora skogsbrand som rasar i trakten kring Öjesjön.

Annons
Jan Lindberg, insatsledare vid Sala-Heby räddningstjänst. Han eller någon av hans kolleger kan komma att behöva fatta beslutet om evakuering.

- Vi har börjat förbereda en evakuering av boende. Det är främst från en gård som ligger i riktningen, men även från några andra hus, säger Jan Lindberg, insatsledare för den synnerligen omfattande släckningsinsatsen.

Branden, vid Öjesjön i västra delarna av Sala kommun nära gränsen mot Surahammars kommun, utbröt vid lunchtid på torsdagen och har sedan dess motstått alla släckningsförsök.

- Under fredagsförmiddagen såg det ljusare ut, säger Jan Lindberg och fortsätter:

- Men sedan tog elden ny fart och nu har läget blivit sämre.

Order om evakuering av kringboende kan komma när som helst under dygnet - de som kan bli aktuella har förberetts på saken - och beslutet kan komma att fattas mycket snabbt, beroende på hur branden utvecklar sig.

- Branden har spridit sig snabbt i den torra marken och i blåsten, säger Jan Lindberg.

Fler resurser har också kallats till platsen. Helikopter har under dygnets ljusa timmar använts för vattenbombning. Trots intensiva insatser från mark och luft har elden motstått begränsnings- och släckningsförsöken.

Under fredagen har räddningstjänsten satt in de tankbilar man kan undvara - och fått ovärderlig hjälp från traktens lantbrukare:

- Vi har använt oss av deras gödselvagnar som vi använder som improviserade vattentankar. De vattnar de begränsningslinjer vi lagt i terrängen för att hindra branden att sprida sig, säger Jan Lindberg.

En särskild ledningsbil kommer att nå brandområdet sent på fredagskvällen, utrustad med all kommunikationsutrustning som behövs för en omfattande ledningsinsats.

Räddningstjänsten ska utröna hur de många frivilliga som strömmar till kan användas på bästa sätt:

- Vi ska ta fram en plan för hur vi använder dem bäst, säger Jan Lindberg.

Det finns dock ljusglimtar - i form av mörkret:

- När mörkret faller mojnar vinden och det blir lite fuktigare. Det kan hjälpa oss, säger Jan Lindberg.

Annons