Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandröken kan trigga i gång astmaanfall

Röken från skogsbranden öster om Virsbo gör det svårt för många att andas. Flera astmatiker har under förmiddagen hört av sig till Bergslagssjukhuset i Fagersta, och sjukvårdspersonal och räddningstjänst uppmuntrar de som mår dåligt att stanna inne.

Annons
Röken från den stora skogsbranden i Sala ligger som en dimma över Fagersta.

Släckningsarbetet vid den stora skogsbranden öster om Virsbo pågår fortfarande. Brandröken ligger som en tjock dimma över flera delar av norra Västmanland och södra Dalarna, och med prognoser som utlovar årets varmaste dag blir röken mer påtaglig. Lars Westerfors, ställföreträdande räddningschef på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, menar att röken kan påverka folks hälsa.

- Det är aldrig nyttigt att andas in brandrök men det är väldigt individuellt hur folk känner av det. Asmatiker får det säkert jobbigt.

 Enligt Lars Westerfors innebär röken inte några risker för bestående hälsoproblem, men kan påverka måendet.

- Jag själv känner av det i lungorna och skulle inte ge mig ut och springa, men det är som sagt individuellt.

Anneli Spolander jobbar som astmasköterska på Bergslagsjukhuset i Fagersta, under förmiddagen har hon tagit emot flera samtal från astmatiker som mått dåligt av brandröken.

- De hör av sig för att de upplever obehag. De har svårt att andas och medicinen hjälper inte. De reagerar precis som en allergisk person gör av cigarettrök eller parfym, säger hon. Hon säger även att de som inte lider av astma inte har något att oroa sig över.

- Det är klart att det aldrig är hälsosamt att andas in brandrök, men det ska inte vara någon fara här nu.

Anneli Spolander och hennes kollegor har ett kort råd till alla astmatiker som hör av sig:

- Stanna inne. Stänger man fönstren och håller sig inne så ska det inte vara några problem. Mår man dåligt och blir orolig ska man också självklart höra av sig till oss, säger hon.

I Fagersta utlovas enligt väderprognoser årets varmaste dag under måndagen, något som förvärrar röksituationen.

- När det är varmt trycks röken ner i stället för att stiga som när det är kallt. Därför kommer luften att upplevas som tjockare och det kommer att lukta mer. Och att vädra för värmen hemma är det ingen som vill göra i dag på grund av röken, säger Lars Westerfors.

Hur länge folk kan vistas i den rådande rökdoften utan att må dåligt kan inte Lars Westerfors svara på, men han menar att på många håll i länet är det i dag svårt att vara utomhus.

- I Ängelsberg vill man nog hålla sig inne i dag, säger han.

Just nu deltar flera styrkor från Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund i släckningsarbetet, och under natten har flera deltidsbrandmän från Fagersta kämpat aktivt med att få stopp på elden.

Mer läsning

Annons