Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandskadad skog måste bort

En minister, en landshövding och företrädare från läns-styrelse och myndigheter – det var bokstavligt talat en gruppresa som gjordes i det brandhärjade området utanför Virsbo i går.

Annons
Diskussion om virket. Karl Åkerlind, Trafikverket, Jenny Stendahl, Skogsstyrelsen, landshövding Håkan Wåhlstedt och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talar om hur virket snabbt kommer bort från området.

För landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som inte är ovan vid skog eller skogsbränder från sin tid som kommunalråd i Haparanda, var upplevelsen stark:

– Det är en sak att se det här på TV eller läsa om det i tidningarna, en annan sak i verkligheten. Det var ett gigantiskt område som brann, och det hade kunnat bli en än värre katastrof.

Det fanns flera syften med dagen: dels skulle den relativt nytillträdde ministern med egna ögon se vad som hänt, vad som görs och vad som kommer att göras, dels skulle företrädare för länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Trafikverket, Lantmäteriet och LRF samlas för att delge varandra kunskap och erfarenheter om branden.

Stora delar av brandområdet kommer att omskapas till naturreservat, drygt 6 000 hektar, vilket gör området till ett av de största naturreservaten i södra halvan av Sverige.

Innan man över huvud taget kan tänka så långt så finns det en mycket viktigt åtgärd att göra:

– Det brandskadade virket måste ut från skogen så fort det går, säger Sven-Erik Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda med erfarenhet av vidsträckta skogsmarker och skogliga frågor.

Skadeinsekter kan annars få ett smörgåsbord som kan leda till jätteangrepp; på samma sätt var det bråttom att få undan det stormfällda virket efter stormen Gudrun i Småland för tio år sedan.

Helst bör så mycket som möjligt ut innan tjällossningen försämrar bärigheten – det innebär ett jättejobb och logistiska problem. Se artikel om Trafikverkets inventering av skadade vägar här intill.

Därefter ska stora delar av området bli naturreservat. Exakt hur stora är inte klart, åtminstone 6 000 hektar, den exakta siffran beror på förhandlingar med markägare som ännu inte är klara.

Fortfarande är – vilket är viktigt att poängtera – mycket stora delar av området avstängda och faktiskt livsfarliga. Ministerbesöket skedde längs noga kartlagda vägar där skog hade röjts.

– Skogen har två farliga stadier kan man säga, säger Göran Hagerfors, Skogsstyrelsen, och förklarar:

– Först är det stadiet när brandskadade träd och deras rötter gör att träden kan falla när som helst. Men den skogen blåser omkull vid kraftig vind. Sedan är det om tre–fem år när röta och sjukdomar sätter in.

Därför krävs ett omfattande arbete när naturreservatet skapas för att säkra området för allmänheten.

Mer läsning

Annons