Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandturism kan vinna anrikt pris

Svartådalens bygdeutveckling har nu utsetts till Västmanlands kandidat till tävlingen Stora Turismpriset.

Annons
Linn Suslin, Svartådalens bygdeutveckling, arbetar med brandturism. Omkring 600 personer har i sommar åkt med bussturerna i området.

Det är arbetet med brandturism som ligger bakom utmärkelsen. Svartådalens bygdeutveckling erbjuder sedan i somras guidade bussturer i brandområdet. Nu har den ekonomiska föreningen nominerats till Stora Turismpriset.

– Vi blev helt tagna på sängen av det här. Det känns verkligen jätteroligt, säger en fortfarande överraskad Linn Suslin, som jobbar med brandturismen för Svartådalens bygdeutveckling i Västerfärnebo.

Förhoppningen har varit att bli kvitt den oorganiserade brandturismen som många ortsbor upplevt som en plåga. Men bussturerna har också varit ett tillfälle att ge besökarna större förståelse för vad branden inneburit.

– Det är något unikt som har hänt här. Vi vill berätta vår historia om katastrofen och hur den påverkat bygden och natur, säger Linn Suslin.

Stora Turismpriset delas i år ut för 22 gången av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. En organisation som har till uppdrag att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Svartådalens bygdeutveckling och deras arbete med brandturism får tävla mot andra län och deras turismaktiviteter.

Wild Sweden, som samarbetar med Eco Lodge i Skinnskatteberg, har också nominerats till priset.

Mer läsning

Annons