Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbandsskugga slår mot byarna

Flera platser i norra länsdelen riskerar att hamna i bredbandsskugga i höst.

Annons
Missnöje. Nathan Zorndorf, Ibrahim Afa och Amy Konwerski kritiserar Telias nedsläckning av fasta nätet, i Baggå. ”Det känns som monopol och att vi blir tvungna att hitta på egna lösningar?” säger Amy.

Telia Sonera arbetar för fullt med att lägga ut fiber till Sveriges befolkning. Men framför allt på landsbygden kan fibersatsningarna dröja.

Telia Sonera kommer trots det redan i år att börja lägga ned telestationer – som förser landsbygden med bredband av det äldre slaget.Flera byar i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg riskerar därför att hamna i bredbandsskugga i höst.

Amy Konwerski och Thomas Lander bor i gamla skolan i Baggå. Enligt Amy bekräftar Telias agerande den snäva bilden av ”folk på landet”.

– Det bor bra människor här som är bra för Sverige, vi är inga ”dumma lantisar”

– Det är snopet att vi på landsbygden blir utan, men jag försöker se det som att det stärker en att kämpa ännu mer, säger Thomas.

Läs mer: Skinnskatteberg i botten i bredbandsranking

Nu vädjar Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand till Telia Sonera att vänta med nedläggningarna till januari 2018. Det genom ett brev till Telia Soneras vd Hélène Barnekow.

Brevet är underskrivet av kommunalråden i länet, inklusive Carina Sándor (L) i Skinnskatteberg, Marino Wallsten (S) i Fagersta och Åsa Eriksson (S) i Norberg.

– Vi har inte hunnit kraftsamla i länet från länsstyrelsen och kommunerna för att hitta en gemensam lösning för hur vi går över till den nya tekniken. Vi behöver ett andrum för att kunna sätta oss och diskutera, säger Minoo Akhtarzand.

Läs mer: De granskar Telia Soneras satsning

Landshövdingen har hört både från politiker och privatpersoner att det finns en oro på landsbygden för att bli av med internetuppkopplingen när Telia Sonera stänger ned telestationerna.

– Jag kan tänka mig att den lilla tillgång man har till internet skulle kunna drabbas och kanske försvinna under en tid innan allt börjar fungera igen, säger Akhtarzand.

Telia skickade i måndags ett svar på skrivelsen. Det är Ove Alm, Telia Soneras ansvarige för vad företaget kallar ”Framtidens nät”, som skriver att Telia Sonera vill gå vidare som planerat. Men alla berörda kunder kommer att erbjudas en alternativ bredbandslösning, menar Alm.

Thomas Lander, som också bor i gamla skolan i Baggå, är inte nöjd med erbjudandet.

– De vill förstärka en svag grundsignal, men den kommer fortfarande att vara dålig eftersom det knappt finns någon mobiltäckning här.

Landshövdingen vill fortsätta trycka på Telia Sonera.

– Jag hoppas det skulle gå att ordna en träff med dem och några av kommunerna fysiskt, för att kunna prata tillsammans om vad som skulle kunna göras, säger hon.

Läs mer: Byalag går ihop för att få fiber

Platserna som blir drabbade

30 november i år stänger Telia Sonera telestationer på flera håll i norra länsdelen. De orter som påverkas då och blir utan det fasta bredbandet är:

Dagarn (Fagersta)

Vretarne (Fagersta)

Baggå (Skinnskatteberg)

Stjärnvik (Skinnskatteberg)

Solmyra (Skinnskatteberg)

Det här är första steget i att avveckla telestationerna. Norberg finns inte med i det här läget, men det finns ändå en oro även där: ”Vi har byar som är hotade framöver om den här utvecklingen fortsätter och de är vi oroade för”, säger Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S).

I framtiden ska alla telestationer läggas ned. De områden som kommer att påverkas i Fagersta kommun är Hedkärra, Åvestbo, Sundbo, Ängelsberg och Västervåla.

Annons