Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på barnmorskor och fler födslar än förr

Både antalet kontrollbesök och förlossningar ökar. För att hålla bemanningen uppe på förlossningsavdelningen måste sjukhuset dra ned på personal på BB och gynekologen.

Annons
Susanne Gustafsson, undersköterska, och Maria Doganson, barnmorska, arbetar på förlossningsavdelningen och tycker att det är bra att staten satsar på att förbättra  förlossningsvården – det behövs bättre bemanning tycker de.

Kombinationen av liten personalstyrka och många patienter slår hårt mot förlossningsavdelningen. Nu i februari har flera av de anställda insjuknat i influensa och vinterkräksjuka. Dessutom är ytterligare några föräldralediga eller sjukskrivna.

– Vi får flytta om i hela kliniken. Vi tar hit barnmorskor från BB eller gyn. Förlossningen är alltid bemannad men det blir en del övertid just nu, säger Lena Ahlbin, chef för kvinnokliniken.

När tidningen besökte förlossningsavdelningen i onsdags eftermiddag var stämningen lugn – men personalen berättade att det går upp och ner.

– I går var det stressigt. Då skulle vi verkligen ha behövt en person mer i personalen, säger Jenny Kullman, barnmorska.

Avdelningen står inför ytterligare utmaningar då flera barnmorskor närmar sig pension.

Bristen på barnmorskor i Sverige är en av anledningarna till att regeringen vill förstärka förlossningsvården.

För Landstinget Västmanlands del innebär det ett bidrag på 18,8 miljoner kronor, varav det mesta ska användas i år.

– Pengarna kommer lägligt. Vi tittar på hur vi ska fördela dem. Vi har fått tillstånd att öka bemanningen. Vi behöver förstärka förlossning och BB med personal, säger Lena Ahlbin.

Antalet förlossningar ökar varje år. Det beror dels på att 90-talisterna har börjat få barn, dels på att befolkningen växer när fler flyktingar kommer hit.

– Här i Västerås har vi aldrig haft så många förlossningar förut. Flyktingströmmen gör att besökarna ökar. Det tar tid när vi inte förstår varandra och de har sjukdomar som vi inte är vana vid. Kombinerat med att 90-talisterna får barn gör det att trycket blir högt. Det är inte bara förlossningarna som ökar utan det är också många fler som kommer på kontroller, säger Lena Ahlbin.

I början av 2015 förstärktes sjukhuset med tolkar – vilket har underlättat.

– Det är jättebra. Vi har en arabisk och en somalisk tolk som vi får använda vid förlossningen.

Händer det att ni måste skicka patienter vidare inför förlossningen?– Ja. Vi försöker att ta emot alla men det hänger på om barnavdelningen har plats. Det är främst vid komplikationer eller när det gäller för tidigt födda som vi kan behöva göra det eftersom det är brist på neonatalplatser. Vi har ett avtal med Uppsala och skickar i första hand patienterna dit, men om de också har det trångt kan det bli Örebro eller Eskilstuna.

– Det går inte att säga hur ofta det händer, det är så olika beroende på när patienterna kommer in, säger Lena Ahlbin.

Annons