Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande däckkunskap ett hot mot säkerheten

Det är inte bara rätt tidpunkt för byte till vinterdäck som är viktigt inför vintern.
Kvaliteten på däcken har också stor betydelse – och där finns bristande kunskap bland landets bilister.

Annons

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har frågat cirka 2 600 personer i anslutning till däckverkstäder om de kände till sitt däcks typgodkännande. För fyra av tio konsumenter var det helt okänt. Detta trots att däcket måste vara e-märkt samt klara en viss belastning och hastighet.

Dessutom kör var tionde bil omkring med för lågt däcktryck, enligt NTF:s senaste ”däckrazzia”. Två av tre bilister hade inte kontrollerat däcktrycket de två senaste månaderna och var tredje bil hade minst ett däck med ett mönsterdjup som är långt ifrån rekommenderat för optimal prestanda. 

– Alla broms-, styr-, och accelerationskrafter mellan körbana och bil överförs via däcken. Utgångspunkten måste ju vara att alla som äger ett fordon känner till att däck ska vara typgodkända, vad som är rätt mönsterdjup och lufttryck samt kontrollera detta regelbundet, säger Jan Sandberg, vd på NTF.

Vad som mer kan vara direkt avgörande för bilens manöveregenskaper är däckens placering. NTF skriver i ett pressmeddelande ”Varannan bilist tror dessvärre att de bästa däcken ska sitta längst fram”.

Mer läsning

Annons