Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande hänsyn från bilister retar föräldrar

De flesta bilister struntar i väjningsplikten vid övergångsställen, menar småbarnspappan Fredrik Wikström från Fagersta.

Annons
”Det är lag på att stanna för fotgängare vid övergångsställen, men det är många som inte gör det. Det gör mig arg”, säger Adina Rönnberg, här tillsammans med sambon Fredrik Wikström och parets två barn. Adina hoppas att andra småbarnsföräldrar också är vaksamma för oförsiktiga bilister vid övergångsställen.

Övergångsstället vid Bergslagssjukhuset är en av de mest utsatta att korsa i Fagersta, menar Adina Rönnberg, som bor med Fredrik Wikström på Snödroppsvägen i Fagersta.

– Värst är det på sommaren, när det inte är halt. Då kör folk mycket snabbare och fler struntar i att stanna, säger Adina Rönnberg, som betonar att snöhögar skymmer sikten från Snödroppsvägen ut mot Floravägen.

Att bilister inte tar hänsyn och stannar vid övergångsställen är vanligare än att de faktiskt gör det, menar Fredrik Wikström.

– Så har det varit under de 2,5 år vi bott här, tycker jag. Vid större övergångsställen, som vid sjukhuset, skulle kommunen kunna sätta upp en vägbula eller ett trafikljus, säger han och fortsätter:

– Mest utsatta är till exempel barn eller äldre som kanske inte ser så bra.

Just på vintern är det något fler som stannar, på grund av det ofta hala väglaget, menar Adina Rönnberg.

– Men det händer ändå flera gånger i veckan att bilarna bara kör förbi, när man står vid övergångsstället med barnvagn och vår dotter Milla, som är 2,5 år.

– En sjuåring som är ute själv kanske springer rakt ut i vägen. Och säg att det är skymd sikt – om bilarna inte stannar kan det sluta riktigt illa, tillägger hon.

Mer läsning

Annons