Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder i topp i forskartävling

Som Brinellskolans första elever i tävlingen Unga forskare har de nått semi- respektive final. Väl där finns stipendier värda 800 000 kronor att ta hem.

Annons
Bröderna Gustav och Erik Kruse har gjort gymnasiearbeten relaterat till Seco Tools verksamhet. ”Jag har tittat om det enkelt går att mäta hur kristallerna i en metall ligger och om man kan påverka deras orientering”, säger Gustav. Eriks arbete har handlat om inom vilka intervall en krom-nickellegering kan etsas.

Gustav och Erik Kruse, som går tredje året på naturvetenskapliga programmet på Brinellskolan, har som övriga klassen under våren gjort undersökande arbeten på uppdrag av olika lokala företag. Bröderna Kruse var dock de enda som anmälde sig till forskartävlingen.

– Jag har varit medlem i föreningen Unga forskare och övertalade Erik att också söka till deras tävling, säger Gustav Kruse.

Båda gick vidare till semifinal där de ihop med ett 40-tal elever från regionen presentera sina arbeten på en utställning i Borlänge i början av mars.

– Det är en bedrift att komma till semifinal. Jag är stolt och glad, säger Erik Kruse.

Gustav, som deltar i finalen i Stockholm, kan vinna stipendiepengar. Men det finns även annat som lockar honom.

– Målet är få åka till MIT (universitet i Massachusetts) och ha en egen handledare där i sex veckor. MIT är vägen in om man vill fortsätta med forskning och företagande, säger han.

Att gå ända till final var en stor överraskning, berättar Gustav Kruse.

– Jag blev chockad när jag blev uppropad. Det var inget jag hade räknat med.

Fina priser väntar i finalen

Finalen i Unga forskare 2015 äger rum i Stockholm den 22-26 mars, med de som gått vidare från de regionala finalerna. Det kommer även ske en utställning på Tekniska museet 23-24 mars.

Priserna och stipendierna är värda totalt 800 000 kronor. Två finalister får åka till MIT-universitetet i Boston och forska inom ett valfritt område med en egen handledare samt närvara vid olika föreläsningar.

Annons