Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröt nacken i en svår mc-olycka

Han har kommit tillbaka efter sitt livs värsta upplevelse. Samtidigt har incidenten tvingat honom att sluta med det han älskade mest.

Annons
Musiken upptar mycket av Fagerstabon Bengt Johanssons tid, även om han efter mc-olyckan för snart fem år sedan inte längre kan uppträda som trubadur. ”En pubkväll är ju närmare fyra timmar och jag orkar inte stå så länge”. Hans pubrepertoar utgjordes bland annat av Creedence Clearwater Revival och Elvis Presley. ”Redan som 5-6-åring stod jag och låtsassjöng Elvis framför spegeln”, säger han.

Bara fyra av de femton registrerade mc-olyckorna i norra länsdelen de senaste fem åren räknas som allvarliga eller har haft dödlig utgång, enligt Transportstyrelsens statistik.

En som varit med i en av de allvarligare mc-olyckorna i norra länet de senaste åren är Fagerstabon Bengt Johansson. Han har mest suddiga minnen från den där augustidagen för snart fem år sedan, då han som vanligt tog hojen till jobbet.

– Jag har en minneslucka i samband med händelsen men har för mig att det var en hare eller något annat djur som sprang över vägen. Jag ryckte till instinktivt, for av vägen och slog huvudet in i en stor tall, säger han.

Bengt Johansson bröt åtta kotor i nacken, där en av dem var helt krossad.

– Det där är det värsta jag varit med om. Jag var mer eller mindre medvetslös men minns att jag åkte ambulanshelikopter från Västerås till Karolinska i Huddinge. Där var jag nog i ett halvår, säger han.

Samtidigt påpekar Bengt Johansson att han haft tur.

– Ja, att jag kan gå överhuvudtaget. De flesta som bryter nacken blir nog förlamade.

Men olyckan har ändå förändrat Bengt Johanssons liv rejält.

– Musiken har varit allt för mig. Förut spelade jag tre-fyra gånger i veckan som trubadur här omkring. Nu kan jag inte uppträda längre. En pubkväll är ju närmare fyra timmar och jag orkar inte stå så länge, säger han.

Musiken har även varit en stor del i återhämtningen för honom.

– Det har varit den största delen. Både att lyssna på musik och att spela själv.

Bengt Johansson, som fyller 64 år i december, är långtidssjukskriven efter olyckan. Att behöva stanna hemma från jobbet på Stjärnverktyg i Norberg, där han började 1974, har varit en omställning för honom.

– Jag saknar jobbet, och det sociala, med arbetskamraterna, säger han.

Frånvaron av uppträdanden och arbetet har plötsligt gett Bengt Johansson väldigt mycket fritid.

– I början var det svårt att vänja sig vid det. Men nu är jag mer van vid situationen. Jag har ju båda mina döttrar och barnbarn i närheten, och försöker hälsa på dem så mycket jag kan.

Något annat som får Bengt Johansson att må bättre är cyklandet, som han börjat med för att öva upp balanssinnet igen.

– Det går rätt bra. Jag cyklar alltid ner på stan. Man känner sig ju mindre låst än om man bara suttit inne.

– Jag är tacksam att jag klarat mig så bra. Läkarna är helt förundrade att jag inte behöver sitta i rullstol. Man tänker efter mer nu. Visst uppskattar man livet mer nu, säger Bengt Johansson.

Annons