Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsmisstänkt SD-politiker nominerad till distriktsstyrelsen

Stefan Vestling (SD), ledamot i Norbergs kommunfullmäktige, är nominerad till ledamot i Sverigedemokraterna Västmanlands distrikststyrelse. Han är åtalad för hets mot folkgrupp men distriktsordförande Magnus Edman menar att hans lämplighet är upp till medlemmarna att avgöra.

Annons
Stefan Vestling (SD) i Norbergs kommunfullmäktige.

På söndag håller Sverigedemokraterna Västmanland årsmöte och ska då välja en distriktsstyrelse för 2016. Stefan Vestling är nominerad som ledamot i styrelsen.

I mitten av februari blev han åtalad misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Det här är valberedningens förslag. De har gjort sin bedömning och förslaget är lagt innan det blev känt att Stefan skulle åtalas för hets mot folkgrupp. Det är inget som styrelsen ska lägga sig i, det är inte styrelsen som har lag fram förslaget, säger Magnus Edman, ordförande SD Västmanland.

– Det är medlemmarna på plats under årsmötet som avgör. Varken jag eller någon annan vet om han kommer bli vald eller inte.

Han nominerades innan åtalet säger du men man kände väl till misstankarna innan?

– Om man kände till det eller inte kan jag inte svara på eftersom de arbetar oberoende och det är de som lägger förslaget. Sen om de hade det i övervägandena kan jag inte svara på. I dagsläget är han misstänkt, han är inte dömd för någonting.

– Skulle han bli dömd så får partiet hantera det då och göra en bedömning om det är lämpligt att en dömd person sitter i styrelsen.

Är det inte problematiskt i och med den nolltolerans mot rasism partiet har att han är nominerad när han är misstänkt för hets mot folkgrupp?

– Vad jag förstår i den här soppan är att han delade ett inlägg på Facebook. Jag kan bara tala för mig själv att jag hade inte gjort det. Han har ångrat sig säger han. Jag kan inte säga mer i dagsläget eftersom han inte är dömd. Skulle han bli dömd så blir det en helt annan sak. Och i dagsläget vet vi inte ens om han blir invald.

Läs mer: SD-politiker ångrar inlägg om muslimer

Det var i december 2014 som Stefan Vestling enligt åtal publicerade ett inlägg på Sverigedemokraterna i Norbergs Facebooksida. Där stod det bland annat att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige och att "kåta muslimer" har "sjuka djävulska lustar". Meddelandet ska ha kopierats från en annan facebooksida, enligt Stefan Vestling.

Facebookstatusen polisanmäldes oktober 2015 och i februari kom åtalet. Stefan Vestling har i förhör bekräftat händelseförloppet men förnekar brott på grund av bristande uppsåt.

Mer läsning

Annons