Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussar rustas för framtiden

VL:s biljettsystem har över 20 år på nacken och börjar bli riktigt slitet. I augusti byts det ut mot ett nytt som ska göra bussåkandet lättare för såväl resenärer som förare.

Annons

Tekniken i VL:s bussar, bland annat när det gäller biljetter, har sett sina bästa dagar.

Just nu pågår arbetet med att utbilda personal inom VL i ett nytt system som ska placeras i länets alla bussar med start i augusti.

–Det nuvarande systemet är över 20 år gammalt, utslitet och förbrukat. Förhoppningsvis är vi helt klara med bytet i Västerås 16–17 augusti och något senare ute i länet.

Tekniken har utvecklats mycket de senaste 20 åren och detta kommer att göra det bättre för passagerare och förare samt vad gäller trafikplanering, säger Marie Christensson, marknads- och informationschef på VL.

Den nya tekniken ska bland annat göra det möjligt att i realtid följa samt-liga bussar på en karta och se en exakt position på nätet.

– I dag kan man se skyltarna på busshållplatsen om hur många minuter det är kvar till bussen kommer men det här blir mycket mer tillförlitligt. Det kommer att sitta sändare och mottagarepå alla bussar, även ute i länet,säger Marie Christensson.

Bussarna kommer även att vara utrustade med gratis wifi och trafikräknare för att VL lättare ska kunna mäta när och var det åks mest buss.

– Varje gång en person går av eller på räknar systemet detta och på så sätt kan vi följa trafiken och planera och anpassa trafiken framöver.

Maskinerna där passagerarna registrerar sina biljetter ska också bytas och nya kort kommer att behövas. Överlag menar Marie Christensson att informationen till VL:s resenärer kommer att förbättras avsevärt.

– Vi ska försöka få en smidig övergång med byten av kort och även installation av de nya systemen. Det kommer inte att vara något tvärt byte av korten utan vi för-söker göra det smidigt, säger hon.

Det låter dyrt med alla de här förändringarna.

– Jag har inte alla detaljer kring hur mycket det kostar. Det är klart att det blir en del pengar, men det är värt det med tanke på vad vi får för pengarna och att det nuvarande systemet slut och tekniken föråldrad. Vi är inom budget, säger Marie Christensson.

Biljettpriserna för resenärerna kommer inte att påverkas av teknikbytet. Efter bytet kommer det att vara möjligt att köpa och ladda sittVL-kort på hemsidan, efter att man skapat ett konto.

Vad har ni fått för respons från era förare?

– Enbart positivt. Vi håller på att utbilda dem i de nya systemen nu och jag har bara hört bra saker. Det blir en bättre arbetsmiljö för dem med den här tekniken, säger Marie Christensson.

VL kommer att inleda en stor informationskampanj under augusti.

Mer läsning

Annons