Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

D-vitamin bra mot allt?

De senaste åren har många nya rön kring vitamin D och dess effekter framkommit. Vinterdepression, virusinfektioner, fetma och cancer är bara några av de åkommor som vitamin D tros påverka.

Annons

- På senare år har man sett att vitamin D verkar ha en roll i alla möjliga sjukdomar. Man har dessutom sett att det har en effekt på i stort sett alla celler i kroppen. Vad det gör är att gå in i cellens DNA och påverkar vilka gener som slås på och av i kroppen och vilka ämnen som då bildas, säger läkaren Andreas Eenfeldt som driver sajten kostdoktorn.se.

D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solsken. Det går också att få i sig D-vitamin via kosten.

- Men 90 procent av D-vitaminet kommer från solen. I vårt moderna samhälle så är vi ju inomhus väldigt mycket. I den norra delen av världen är solen dessutom mycket svagare, det är bara ett par månader om året som vi har tillräckligt med sol för att få normala D-vitaminnivåer, säger Andreas Eenfeldt.

Särskilt under de mörka vintermånaderna är det svårt att tillgodogöra sig tillräckliga mängder D-vitamin. Något som tros kunna orsaka vinter- och vårdepressioner och allmän trötthet.

- En av mina patienter hade haft vinterdepressioner under många ,många år och hade besvärliga symptom. Så fick hon en rejäl dos D-vitamin - 4000 enheter dagligen. Bara på en vecka försvann symptomen.

4000 enheter om dagen är tio gånger mer än Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag. Men den rekommendationen är förlegad anser Andras Eenfeldt.

- Det rekommenderade dagliga intaget, 400 enheter om dagen, är en gammal dosering som jag tror är baserad på vad som är normalt att få genom kosten om man äter bra. Men nu vet vi att det mesta får man i sig genom solen. 400 enheter är en droppe i havet och räcker inte för att komma upp i normala nivåer om man har brist.

Och det är många som kan lida av D-vitaminbrist.

- Jag skulle säga att det är majoriteten av befolkningen under vinter- och vårmånaderna. Jag tar prover på ganska många på vårdcentralen och det är mer regel än undantag att de har brist.

Finns det några risker med att äta D-vitamin?- Jag tror att man redan nu kan säga att det är ofarligt. Det är dessutom billigt och man kan ha stor potentiell nytta av det så jag ser ingen anledning till att inte ta D-vitamin.

Annons