Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagar av lek med karta och kompass

I veckan pågår Sol-skolan i Norberg. Det innebär fem dagar fyllda av orientering, spring och glädje för barn och unga. De lär sig att läsa en karta och använda kompass, men får också chansen att leka med nya kompisar.

Annons
Sol-skolan. Martina Karlsson guidar Elliot Lundberg och Frida Andersson.

På Prostudden i Norberg står Martina Karlsson, 18 år, och Sara Andersson, snart 17 år, och väntar. De är ledare för årets upplaga av Norbergs OK:s Sol-skola. Det är en fem dagars orienteringsskola för barn. Själva har Martina och Sara orienterat i nästan tio år.

— Jag hade orientering i skolan och tyckte att det var roligt. Många tycker att det är tråkigt då men jag fastnade för det, säger Martina.

För Sara startade inte intresset i skolan.

— Min pappa tog med mig på nybörjarkurs och då började mitt intresse, säger hon.

En efter en börjar de 16 barnen som deltar att droppa in och lämna sina ryggsäckar med matsäck i gräset, redo för dagens äventyr. En av dem är Elliot Lundberg, åtta år. Hans mamma, som är med och lämnar av honom, är glad för att orienterarskolan finns.

— Det är helt suveränt att de ordnar det här, för att lära känna ledarna och andra barn. Barnen får träffa ungdomar som själva är aktiva och är ledare, de ser upp till dem. Och så rör barnen på sig och motionerar utan att de tänker på det, säger Anna-Lena Lundberg.

Även Elliot tycker om Sol-skolan.

— Det är kul. Det är roligt att få lära sig mer om orientering. Men det är roligast att leka, säger han.

Barnen som är med är mellan 7 och 15 år, men ett par 16-åringar är också med, mest för träningens skull.

Yngre barn får också vara med, om de har sällskap av en vuxen. En som har det är Elias Källman, sex år, som har med sig sin farfar som är gammal orienterare.

När alla barnen har samlats börjar dagen med uppvärmning i form av kramkull, när man blir tagen så måste man stå still tills någon kommer och kramar en. Det blir mycket spring och skratt, och även viss förvirring när barnen turas om gällande vem som ska jaga.

När barnen börjar bli trötta på kramkull samlas de i gräset. Det är dags för lite teori. Martina håller upp olika kort med kartsymboler, och barnen ska svara på vad de föreställer. Det är sådant som tecknet för en sjö, ett träd, en höjd eller förbjudet område. Ett kort föreställer en svart symbol som liknar bokstaven T.

— Det är ett jakttorn! svarar Arvid Matsson.

— Ja, ett jakttorn eller ett torn av något slag, säger Martina.

Läs mer i fredagens tidning.

Annons