Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för roddkampen mellan kommunerna

För det nionde året i rad anordnar Söderbärke kyrkbåtsförening, i samband med folkfesten Möljan, kapproddtävling för kommuner längs Strömsholm kanal.

Annons
Glada roddare. Ulf Hugo, Nils-Olov Nilsson och Charlotta Wähner trånar inför lördagens tävling.

– Det är verkligen synd att inte Fagersta fick ihop ett lag i år. De har vunnit flera gånger tidigare och det hade blivit mer av en kamp, säger Söderbärke kyrkbåtsförenings ordförande Nils-Olov Olsson, efter det dystra beskedet.

Även Surahammar fick kasta in handduken inför årets tävling. Så kvar står Smedjebacken och Hallstahammar i kampen om att ta sig först i mål och bli laget som får den ärade vinnarpokalen.

– Det är viktigt att få fram att man inte behöver ha testat på att ro förut. Tävlingen är till för alla och det är helt okej att medverka i andra lag än sin egen kommun. Tanken är att man ska ha kul och göra någonting gemensamt, säger Ulf Hugo, tävlande för Smedjebacken.

Hallstahammarlaget har tidigare tävlat med egen kyrkbåt, men får nu låna en av Söderbärke kyrkbåtsförenings ena båtar.

– Då tävlar vi i två nästan exakta båtar, så blir förutsättningarna detsamma. Men det stora med det här är inte tävlingen i sig, utan att man kan göra någonting roligt tillsammans över kommungränserna, säger Nils-Olov.

Kyrkbåtsroddens start- och målgång är bryggan nedanför Söderbärkes hembygdsgård.

Styrman. Ulf Nordfeldt ser här till att roddarna styr kyrkbåten i rätt takt och riktning.
Båthus. Söderbärke kyrkbåtsförening har byggt ett båthus samt de två kyrkbåtarna Barkenbåten och Wallman. Söderbärke församling står som ägare av kyrkbåtarna och marken.

Kanalro från Barken till Mälaren

Förra året var det premiär för kyrkbåtsrodden från sjön Barken till sjön Mälaren.

Roddutflykten blev så pass lyckad att initiativtagarna i Söderbärke kyrkbåtsförening valt att köra en favorit i repris.

Den 23 juli går den fyra dagar långa färden genom Strömsholms kanal, från båthamnen i Smedjebacken till Borgåsund i Mälaren.

Alla som vill får vara med och ro, antingen hela sträckan eller delar av den.

Hittills är det två båtar med plats för 14 personer i varje båt. Söderbärke kyrkbåtsförening hoppas få ihop folk till en tredje båt.

www.kyrkbat.weebly.com

Annons