Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De återvände till sitt ursprung efter 100 år

För 100 år sedan utvandrade deras farfar till USA. Nu besökte bröderna Andy och Bill Benning sin släkt och Sverige för första gången. – Det här är en stor resa för oss, säger Bill Benning.

Annons
Nöjda. Från höger: Rikard Binning, Mikael Kentlind, Bill och Andy Benning från USA. Foto: Eric Blomqvist

Fagerstabon Rikard Binnings släktforskning mynnade ut i en stor släktträff med cirka 50 personer från olika håll. Hedersgästerna var några de aldrig hade träffat förut: amerikanerna Andy och Bill Benning. Deras farfar utvandrade från Sverige 1916 och tills för några år sedan visste de väldigt lite om sitt svenska ursprung.

– Jag kände min farfar men jag var ung och han pratade aldrig om Sverige och pappa visste inte mycket, säger Andy Benning.

Hans bror Bill Benning hade under en längre tid släktforskat och sökt efter deras svenska ursprung. Men han hade inte haft någon tur. Det visade sig att en felstavelse på efternamnet låg bakom det.

– Farfars far hade tagit namnet Binning eftersom de bodde i Binninge. Men ett ”i” bytes ut mot ett ”e” när han kom till USA. Jag har släktforskat och sen hittade jag hans resepapper från 1916 och där hittade jag hans ”svenska namn”, säger Bill Benning.

Bill hade byggt ett släktträd på Ancestry, det hade även Rikard Binning och de matchade, deras farfäder var bröder. Detta var för tre år sedan.

Sedan i oktober förra året har man planerat för den här resan till Sverige.

– Det var jättekul att ses. Bland annat besökte vi det soldattorp där vår farfars far föddes, säger Rikard Binning.

Bill hittade även Mikael Kentlid, boende i Falkenberg via Ancestry. Mikael Kentlids mamma Britt-Marie är syssling med Bill och Andy. Kentlids såg möjligheten att dra ihop en släktträff i Sydnärke.

– Jag satte både min mamma och morbror i arbete för att kontakta allihop, säger Mikael Kentlid.

Läs också: 100-åriga Elisabet blir glad av att sjunga

Under sin vistelse i Sydnärke besökte man Tångeråsa kyrka, Edsberg och Binninge. Alla platser med koppling till familjen. I Binninge finns Bill och Andys farfars barndomshem kvar, det lilla röda soldattorpet.

– Det här gör mig känslosam, det här stället. Att jag får komma hit och se det med mina egna ögon. Man vill ju veta varifrån man kommer, säger Andy Benning.

– Det här påminner om hemma i Wisconsin, lukten och korna. Tänk att det är 100 år sedan han lämnade Sverige, det här är väldigt stort för oss, säger Bill Benning.

Båda bröderna säger att resan än så länge överstigit alla förväntningar de kunde ha på förhand. De flög till Köpenhamn där de hämtades upp. Sedan stannade de hos Mikael Kentlid i Falkenberg i ett par dagar. Efter släktträffen fortsatte de sin resa till Fagersta, hem till Rikard Binning.

– Jag hoppas på att kunna resa till Alaska, USA och besöka Bill och Andy någon gång, säger Rikard.

Läs vidare: Naturens mångfald är viktig för Gunnar

Läs också: Att träffa vänner och familj är bästa presenten

Släktträff. Runt 50 personer dök upp på släktträffen när Bill och Andy Billinge besökte Sverige.
Torpet. I detta lilla röda, bevarade soldattorp föddes och växte Andy, Bill och Rikards farfars far upp.
Annons