Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya bilarna ska rädda fler liv

I Fagersta och Norberg har räddningstjänsten blivit utrustade med IVPA-bilar. Bilarna invigdes natten mot fredagen och kommer vara till stor nytta vid larm om hjärtstopp.

Annons
FOTO: Robin Hedqvist

Fagersta/Norberg. IVPA betyder ”i väntan på ambulans”, nu har både Fagersta och Norberg fått en varsin sådan bil. Tanken är att de ska finnas redo för att rycka ut till olycksplatser om det inte finns ambulanser tillgängliga.

IVPA-bilarnas fokus är att rycka ut vid hjärtstopp, och därför är de utrustade med sjukvårdsmateriel samt defribrilator. I Fagersta finns det till skillnad från Norberg tillgång till ambulanser. Det gör att Fagersta troligtvis inte behöver rycka ut med IVPA-bilarna lika ofta.

LÄS MER: Ambulansen drar ner i sommar

– I Norberg finns det inga ambulanser och då skickas de antingen från Fagersta eller Avesta. Det betyder att räddningstjänsten troligtvis kommer vara först på plats.

Genom IVPA hoppas räddningstjänsten att flera liv ska kunna räddas och Kaj Wenell, brandman på södra dalarnas räddningstjänst, berättar att de kommuner som har IVPA har fått en betydligt bättre statistik i hur många som överlever hjärtstopp.

LÄS MER: Personalen orolig inför sommaren

– Det kan dröja länge innan det kommer en ambulans till olycksplatsen, om de är på ett annat uppdrag. Då kan vi göra stor skillnad med våran utrustning, det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Koivisto.

LÄS MER: Samarbete ger snabbare hjälp

Annons