Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De öppnar skobutik i Fagersta

Många butiker har lämnat centrum den senaste tiden. Liljan skor går mot strömmen och startar till våren.

Annons

Fagersta. – Liljan skor ska vara en butik för hela familjen. Det ska finnas något för alla åldersgrupper, säger Mikael Majstorovic på Intersport i Avesta, en av fem delaktiga i satsningen bakom butiken som ska ligga i Liljanhuset.

Hemtex, Åsas väskor, Färg- och golvinteriör och Skomästaren. En efter en har de av olika skäl stängt igen butiken på drygt ett och ett halvt år. Men gruppen bakom satsningen med Liljan skor är optimistisk.

En del i det är just tryggheten i att vara flera delaktiga. Den blivande butiken är ett samarbete mellan fem personer, bland annat två av Mikael Majstorovics kollegor.

– Vi är ju fem stycken i det här, det gör att man vågar satsa, säger Peder Engström på Intersport i Avesta.

Men det är fler saker som bidrar till optimismen.

– Vi ser att finns ett behov av skor och väskor här i Fagersta, framförallt skor, säger Peder Engström.

Elisabeth Carlsson, som jobbat i skobutik i 23 år och är en av Liljan skors blivande anställda, är inne på samma spår som Peder Engström.

– Frågar man folk vad de vill ha för butik i Fagersta så är det skor som alla säger.

Bristen på skobutiker är också gynnsamt för dem, menar Mikael Majstorovic.

– Hade det funnits en skoaffär bredvid så hade vi kanske inte öppnat, säger han.

Lokalerna som Liljan skor just nu håller på att iordningställa inför våren är de samma som Skomästaren och Åsas väskor höll till i tidigare. Och som en del av upplägget kommer kunden kunna köpa både skor och väskor på Liljan skor.

– Väskor och skor hör alltid ihop, så är det ju, säger Elisabeth Carlsson.

De gläds alla åt tanken att många tomma skyltfönster inom några månader kommer fyllas med liv.

– Det här är ju så centralt beläget och det är aldrig bra att butiker står tomma, speciellt när det är så stora lokaler, säger Peder Engström.

Dressman kommer bli Liljan skors butiksgranne. Erika Ekdahl har jobbat på Dressman länge och följt butiksdöden i Liljanhuset. Att ett nytt företag är på väg att flytta in ser hon som positivt.

– Det är alltid bra att det kommer en butik intill oss. Det har varit jättetråkigt att så många slagit igen. Man har ju försökt hålla modet uppe, men det klart man varit orolig för utvecklingen i centrum, säger hon.

För Intersport, som håller till ovanför Dressmann, har de nedstängda butikerna fått kännbara effekter.

– Vi har tappat tjugo procent i besöksantal det senaste året. Handel drar ju handel, så är det, säger han och fortsätter:

– Det måste finnas ett basutbud i stan, så man inte tvingar folk att åka någon annanstans. Vi måste ha hit mer handel. Slår fler igen nu så bli det jättejobbigt för centrumhandeln.

ROBIN HÖGBERG

[email protected]

Skor för miljarder

Förra året omsatte den svenska skohandeln 9,3 miljarder kronor. Summan gäller renodlade skobutiker. Där ingår inte sportkedjor, som också säljer skor.

9,3 miljarder är en ökning med 2,5 procent jämfört med 2011, då summan uppgick till 9 miljader. 2010 såldes skor för strax under 9,4 miljarder, allt enligt HUI Research.

Annons