Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill vara störst i Sverige om fem år

Fagersta är inte känt för en stark handel. Virkesföretaget Viksbergsgård går emot normen och målsättningen är att vara störst i Sverige om fem år.

Annons
Andreas Andersson, Bengt Holm, och Adam Apanowicz jobbar stenhårt för att nå företagets mål, största virkeshandeln i Sverige inom fem år.

Bengt Holm, ägare av Viksbergsgård, är en man med höga ambitioner. Företaget som hanterar virke har växt explosionsartat och enligt honom själva har de ökat sin omsättning med 70-80 procent sedan förra året. Nu ska de bygga ut.

Företagets kommande projekt innefattar bland annat ett virkesställ, fordonsförvaring, en virkesbutik .

– Vi ska bygga Sveriges största virkesställ. Det gör att vi kommer kunna ha fordonsförvaring för ungefär tusen fordon under vintern. Fastigheten byggs ut på sidan för att få plats med mer virke. Sen bygger vi också en butik på cirka tvåhundra kvadratmeter i vinter. Där kommer vi sälja virke av lite exklusivare sort, säger Bengt Holm.

Läs mer: Inbrott gav oväntad effekt

Han trivs bra med att leda sitt företag i Fagersta, och sedan starten har han bara positiva kommentarer om orten.

– Jag har sett positivt på allt. Vi vill sätta Fagersta på kartan, och göra så att folk ska prata om staden. Vi försöker ofta framhäva Fagersta i våran marknadsföring och vi har samarbeten med restauranger där vi bjuder kunder som rest långt på mat. För att andra företag också ska få fler kunder.

Jonas Pettersson, handelsutvecklare på Fagersta kommun, berättar om företagets vikt för stans handel.

– Han är jätteviktig. Han har intressanta tankar och drar kunder från kors och tvärs till Fagersta, säger Jonas Pettersson.

Bengt Holm berättar att så mycket som 80 procent av företagets kunder är inte från Fagersta.

– Vi säljer virke över hela landet och även andra länder. Det är jätteroligt att vi kan göra det från Fagersta, säger Bengt Holm.

Han menar att Fagersta ligger bra till geografiskt och brukar säga att halva Sveriges befolkning bor inom 25 mils radie från staden. Vilket han tycker att andra företag också borde inse och ta vara på.

Läs mer: Utfäster belöning efter inbrott

Målet, säger Bengt Holm, är att vara den största virkeshandeln i Sverige inom fem år. Jonas Pettersson berättar att det inte tillhör vanligheten att företag har så höga målsättningar.

– De tankarna är inte jättevanliga i Fagersta. Han har en uttalad affärsidé och han kör på den till hundra procent. Han är entreprenör ut i fingerspetsarna och jag är imponerad över det han har åstadkommit hittills.

Det är tydligt att Bengt Holm vill bli störst.

– Vi vill vara virkeshandelns svar på Ullared. Det är kanske en stöddig inställning, men vi har ju aldrig misslyckats än. Kan folk spara mycket pengar på virkesmaterial så åker man långt. Folk åker från Stockholm och Örebro utan att blinka, säger Bengt Holm.

Utanför byggnaden ska det byggas en stor carport för att få plats med ännu mer virke.
För kunder gäller drive in på övre planet. Nedre och utsidan får drive in efter ombyggnationen
Nedre planet kommer så småningom husera en butik, fordonsförvaring samt ett virkesställ.

Mer läsning

Annons