Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om ansvar för chefsavtal

Det råder delade meningar mellan (S) och (V) kring Harold Nilssons omtvistade chefsavtal.

Annons
Marino Wallsten (S) svarar på en interpellation från Shiro Biranvand (V).

Harold Nilssons avtal diskuterades intensivt på kommunfullmäktige i måndags kväll. .

Förbundschefen på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund skrev avtal som teknisk chef respektive förbundschef 1989, 1995 och 2010. De här avtalens utformning och betydelse hamnade i centrum för politikernas debatt på fullmäktige.

– Avtalen skrevs av socialdemokrater. Att skriva avtal med en chef som gör att han får 90 procent av lönen när han slutar eller sägs upp – det är vad människor inte gillar att höra, säger Shiro Biranvand (V).

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) fick flera gånger frågan om han inte ser något samband mellan avtalen på 80- och 90-talen, som skrevs av socialdemokratiska ledningar, och de senaste konsultavtalen.

– Jag tycker det är en väsentlig skillnad att koppla till ett konsultavtal utan att specificera. Det är mitt stora ifrågassättande av hela konstruktionen, säger Marino Wallsten.

Stig Henriksson (V) berättade om sin syn på det förmånliga avtal som skrevs med Harold Nilsson 1995 i samband med att alla på den tekniska förvaltningen blivit uppsagda i en omorganisering:

– Då var Harold Nilsson 37 år gammal. I 28 år framåt riskerade man att betala 90 procent av lönen utan att få ett dyft gjort. Det skrevs ett nytt avtal där man knuffade problemet framför sig. Det var oändligt mycket mer förmånligt: Förbundschefen fick en stor löneförhöjning och rätt att själv utlösa pensionsavtalet vid 58 års ålder och dessutom i praktiken 90 procent av slutlönen livet ut, säger Henriksson och fortsätter:

– Det är vad arbetsutskottet hade att förhålla sig till 2010 när Harold Nilsson fyllde 58 och sa att han vill sluta. Och du (Marino Wallsten, reds. anm.) säger att det inte finns något samband mellan detta avtal och konsultavtalen.

Kommunalrådet ändrade inte sin ståndpunkt i frågan.

– Det är långt mellan det ursprungliga avtalets utseende till konstruktionen som den ser ut i dag, säger Marino Wallsten.

Han tycker att avtalen ändrat i karaktär:

– Någonstans 2010 börjar jag känna av en viss panik. Man måste behålla Harold Nilsson till varje pris. Ersättningens storlek om omfattning nådde oanade höjder.

Marino Wallsten ifrågasatte återigen utformningen av konsultavtalen:

– De redovisade timmarna går inte att härleda till något särskilt utöver det ordinarie uppdraget som förbundschef, då blir det väldigt svårt.

Stig Henriksson hänvisade till arbetsutskottets protokoll.

– Det är medvetet uttalat att det är samma slags arbetsuppgifter som förbundschefen gör. Därmed faller kritiken med ospecificerade fakturor på sin egen orimlighet.

På kommunstyrelsens sammanträde 7 april ska politikerna bestämma hur kommunen går vidare med granskningen av chefsinkomsterna.

Annons