Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om stationshusets framtid

Ängelsberg konsortium har som mål att förvandla det pampiga stationshuset i Ängelsberg till ett kulturhus som ska locka både lokalbefolkning och turister från hela världen.

Annons
Svamp. Hussvamp i byggnaden. Foto: Privat

Ängelsberg. Stationshusets nya ägare vill omvandla den anrika byggnaden till ett kulturhus. Renoveringen är påbörjad men kan få ett abrupt slut eftersom företaget rivit interiörer som är skyddade i bygglagen.

I stationshusets planbeskrivning står bland annat att interiören i de publika lokalerna inte får byggas om och att fast inredning inte får avlägsnas eller förändras. Det ska i så fall anpassas till byggnadens kulturhistoriska värde. 1950-talets ombyggnad i väntsalen med biljettlucka finns med som exempel på vad som ska bevaras.

–De olika årsringarna i byggnadens historia är värdefulla. De visar på hur byggnaden använts och förändrats under årens lopp, säger Lisa Skanser, byggnadsantikvarie på länsmuseet.

På måndag träffas företaget, Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning samt länsmuseet för att prata om stationshusets framtid.

Företaget ställer sig kritiskt till att kommunen inte ingripit när den tidigare ägaren lät huset förfalla. Efter en vattenskada började hussvamp och mögel att växa.

–Trappan var vidrig. Den var trasig och reparerad med cement. Sedan var det skräp överallt. Vi har ägnat månader åt att föra i väg ett dussin containrar med material som förra ägaren lämnat, säger Dorian von Aescher.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons