Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsbrandmän går ut i strejk

10 000 deltidsbrandmän befinner sig i strejk sedan i morse. Även många brandmän från norra länsdelen berörs av konflikten.

Annons

Brandmännens riksförbund (BRF) tackade på söndagen nej till medlarnas bud. Därmed utlöstes konfliktvarslet på måndagsmorgonen.

Håkan Fehne är ställföreträdande räddningschef på MBR (Mälardalens brand- och räddningsförbund). Enligt honom innebär strejken att om någon blir sjuk så kan ingen annan kommenderas att ta dennes pass, det måste ske frivilligt.

När själva räddningsinsatsen är avslutad kommer inte efterarbete att utföras. Tillbaka efter insats kommer inte slang att rullas in. Däremot åker kårerna självklart på alla bränder och allvarligare olyckor.

Alla deltidsbrandmän som är med i Brandmännens riksförbund (BRF), berörs av konflikten, menar Johan Koivisto, distriktsombudsman för BRF i Dalarna, Värmland, Gästrikland och Örebro.

- Det innebär nog minst hälften på varje station. Men hela stationen påverkas ändå.

I Fagersta och Norberg är påverkan mindre allvarlig än till exempel i Långshyttan, berättar Johan Koivisto.

- I Fagersta och Norberg är det rätt bra bemannat. Men risken är om det dessutom blir sjukskrivningar. Då blir det svårt att täcka vakanta platser.

Konflikten handlar mer om en blockad än en strejk, påpekar Mats Jansson, chef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

- Det är en blockad mot vissa arbetsuppgifter. Vid en strejk sitter man ju med armarna i kors och inte gör någonting. 

Mer läsning

Annons