Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desperat jakt efter stulna skulpturer

Skulpturparken i Ängelsberg blev bestulen på konst värd flera hundratusen kronor. I ett desperat försök att återfå konsten utlovar nu Engelsbergs konstgille en belöning för tips om stölden.

Annons

En morgon för två veckor sedan kl 09.00 upptäcktes stölden. Två skulpturer av konstnären Joze Strazar Kiyohara, gjorda i brons och värda flera hundratusen kronor, var plötsligt borta från Skulpturparken.

Nu gör konstgillet ett sista försök att få tillbaka konsten genom att utlova en belöning.

– Vi är desperata. Det här är ett sista alternativ att göra något. Vi försöker i alla fall. Vi kan inte bara släppa allt det här. Och vad gör vi för att förhindra fler stölder i framtiden? Allt är väldigt trist. Hela grejen är förfärlig. Rent ut sagt fruktansvärt att något sådant här ska hända här i parken, säger Irene Strindler, som sitter i Engelbergs konstgilles styrelse.

Engelsbergs styrelse kom tillsammans överens om att utlova en belöning till den som kommer med information. Och summan är 5 000 kronor som ska betalas ut till den som hjälper konstgillet att återfå konstverken.

– Det är dyra verk, gjorda i brons, som är försvunna. Och därför känns det viktigt att göra allt för att få tillbaka dem. Självklart vill vi också göra allt för konstnärens skull. Det är ju hans verk som är borta – inte några som vi äger, säger Strindler och fortsätter:

– Det handlar också om vårat renommé som skulpturpark. Det kommer mer och mer människor som besöker oss för varje år som går. Därför vill vi upprätthålla det goda ryktet som Skulpturparken har fått med sig.

Dagen efter att konstverken blev stulna lade konstgillet ut ett meddelande på Facebook angående händelsen. Något som flera personer reagerade starkt på.

– Vi har fått väldigt starka reaktioner utifrån. Mest från tidigare besökare och andra konstentusiaster. Och de är väldigt upprörda och förvånade över hur människor kan bete sig på det här sättet och bara stjäla saker, säger hon.

Har ni haft tidigare stölder i parken?

– För några år sedan när inte jag var aktiv i styrelsen blev vi av med några bronsfigurer. Och de fick vi tillbaka. Då kastade tjuvarna föremålen i en buske där de senare hittades. Då hade vi också en artikel i Fagersta-Posten, vilket kanske var orsaken till att tjuvarna inte vågade ha kvar konstverken, säger hon.

Samtidigt som Irene Strindler är hoppfull om att få in ett tips är hon väldigt besviken på händelsen i sin helhet.

– Med tanke på att vi lägger ner så pass många timmar ideellt för att driva parken är det väldigt tråkigt. Jag tror att det är människor som saknar både etik och moral som gör något sådant här.

Vet du något om stölden? Kontakta konstgillet: 070-5782906. 

Mer läsning

Annons