Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är därför bilden är så bra"

Årets bild i Fagersta-Posten föreställer katten Roffe. Med tanke på hur populära kattklipp är på internet var det inte helt överraskande att han vann.

Annons
Bilden på Norbergskatten Roffe röstades fram till årets bild av Fagersta-Postens läsare. Se hela bilden till höger.

Norra länet. Nätet svämmar över av diverse kattklipp. Det är gulliga katter, gringa katter, sovande katter och katter som ramlar. På videosajten Youtube har många kattklipp visats miljontals gånger.

Fenomenet är så populärt att det till och med hölls en kattvideofestival i Stockholm i höstas. Arrangör var Anna Efraimsson. Hon tror inte att det är en slump att katten Roffe vann nätomröstningen på Fagersta-Postens hemsida.

-Nej, det är det nog inte. Den är obetalbar. Katten sitter ner och gör en clowngrej. Och vi upplever att han skrattar, vi kan projicera allt mänskligt på den. Det är därför bilden är så bra, tror jag, säger hon.

Varför är katter så populära på internet?

-Jag tror det är för att de i sig själv både är roliga och gulliga. Sen tror jag att det blir extra kul eftersom de har ganska hög svansföring. De är verkligen kaxiga och har hög integritet. Det är humorgrammatik, om någon som har hög status ramlar så blir det ju roligare, säger Anna Efraimsson. 

- En hund vill ju vara tjänare och därför är den kanske inte lika kul, tillägger hon.

Anna Efraimsson menar att katter är det perfekta delningsobjektet på nätet.

- Du kan dela något som är gulligt och kul, det är tacksamt, säger hon.

Är katterna populärare än hundar på nätet?

- Ja, det är de. Jag har inga siffor, men katterna slår alla andra djur med hästlängder, säger hon.

Annika Bergström, medieforskare på Göteborgs universitet, tycker det är svårt att säga varför kattbilder är populära. Hon konstaterar dock att folk generellt tenderar att lägga ut och dela positiva saker i sociala medier.

- Det verkar finnas en tendens att vi är mer benägna att säga bra saker, att vi har klarat saker. Eller att vi lägger ut fina bilder på oss själva, eller våra katter kanske, säger hon.

Själv har Annika Bergström få katter i sina flöden på sociala medier. Hon påpekar att internetfenomen inte alltid behöver vara så stora som det faktiskt verkar.

- Det blir snackisar av det och det betyder inte sällan att det är några stycken som gör så, men kanske inte jättemånga, säger hon.

Läs mer:  Så säger fotografen om att Roffe vann

Läs hela artikeln om vinnaren Sara Bäckström

Katter med miljonpublik

* Nyan cat

* Keyboard cat

Grumpy cat 

* Standing cat

* Maru

Simon the Cat Refuses To Dog

Annons