Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är en mystisk och svårflörtad fisk”

Det är fem år sedan karp planterades in i Melingssjön. Den har blivit en speciell fiskeplats för fiskeentusiasten Andreas Kursu från Fagersta.

Annons
Andreas Kursu håller upp en av karparna han tog tidigare i sommar vid Melingssjön i Fagersta.

Andreas har varit och fiskat vid Melingssjön vid två tillfällen i år. Tidigare i somras fick han två karpar på cirka sex och fem kilo. Förra helgen var han dit med två kompisar. De fick två napp som de tyvärr tappade.

– De är ju lite svårfiskade. Vid vissa sjöar kan man sitta i en vecka utan att få fisk, säger Andreas Kursu.

Han gick på fiskegymnasium och arbetar som kranbilsförare i Karlstad. Han fiskar ofta däromkring men vid Melingssjön är det extra spännande.

2009 planterades det in fjällkarp, spegelkarp och gräskarp i Melingssjön av en entusiast i fiskeklubben. Den kraftiga växtligheten gör sjön svåråtkomlig. Det tillsammans med de speciella regler som gäller för karpfiske gör sjön attraktiv främst för hängivna fiskare.

– Det är ingen som fiskar där. Karpen är ganska ovanlig vid de här breddgraderna och så blir det speciellt med nytt vatten. Det är extra spännande med fiskar som ingen har fiskat förut, säger Andreas.

Vid fiske måste hullingslös krok användas samt avkrokningsmatta för att ta loss kroken. Fisken hanteras varsamt och släpps åter.

– Tjusningen är mystiken och att de är svårflörtade. Och det är avslappnat fiske. Man sitter ute i en helg med kompisarna och hänger.

Annons