Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns som krossat glas i musklerna"

14-åriga André Lennartsson blev svårt sjuk av vaccinet mot svininfluensan. Han har ont dygnet runt och riskerar att somna när som helst.

Annons
André Lennartsson var en av de första som vaccinerades med Pandemrix mot svininfluensan i oktober 2009. Han har inte kunnat gå till skolan på 16 månader.

NORBERG. En spruta förändrade allt. Sedan 2009 visar André Lennartsson symptom på narkolepsi och kan somna på ett ögonblick – mitt i en mening, i simbassängen och när han skrattar. Men läkarna tar honom inte på allvar.

Det går över. Det lovade sjukhuspersonalen när Andrés mamma Eva ringde till barnkliniken och förklarade att sonen inte mådde bra. Det var oktober och han hade just vaccinerats mot svininfluensan. Eva visste att sprutan kunde göra att man fick feber och lite ont i armen. Men det här var något helt annat.

André beskrev en krypande smärta som satte sig i hela kroppen. Musklerna var plötsligt fyllda med krossat glas och någon kramade om. Hårt. Han låg vaken och jämrade sig om nätterna och var onormalt trött på dagarna. 

När André somnade stående hemma hos mormor trodde föräldrarna att smärtan gjorde honom så slutkörd att han inte klarade av att vara vaken. Men det hände igen. Och igen. Så fort André satte sig i bilen somnade han efter bara 100 meter. När han skulle på kalas somnade han så fort han kom innanför dörren.

–När vi tittade in i hans rum kunde vi se hur han satt framför datorn och spelade spel. Men efter ett tag hörde man kompisarna ropa ”André? André? Är du kvar?” säger Eva Lennartsson.

Läs hela artikeln i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons