Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det matiga ogräset

Inte intresserad av att rensa grönsakslandet men skulle gärna vilja smaska på hemodlade grönsaker?
Problemet är redan löst!

Annons
Ramslök.

Även den mest misskötta trädgård kan vara full av ätbara ting. Många av dem påstås dessutom vara riktigt goda. Det är till på köpet ganska troligt att en försummad trädgård innehåller ett och annat som kan stoppas i grytan.

Kirskål är ett exempel på vanligt ogräs som gärna breder ut sig. Tar man inte hand om gräsmattan kan den efter ett tag bestå av enbart kirskål. Den är dock relativt enkel att utrota genom att klippa gräsmattan ofta. Känns även det för jobbigt så kan kirskålens ersätta spenat, både som soppa och stuvning. Fungerar också som i sallad.

Brännässlan är kanske ett mer känt ogräs än kirskålen och också den kan användas till soppa liknande spenatsoppa. Med tiden kommer nässlan att försvinna om man nog ivrigt använder sig av den. Vill man bli av med den utan att äta upp den är det dessvärre till att gräva upp rötterna – som sitter djupt.

Groblad och maskrosblad kan användas som smörgåspålägg eller sallad. Av själva maskrosen ska det gå att göra saft, om den är god eller ej förtäljer dock inte historien.

Ramslök och lövtrav smakar, som man hör på namnet, just lök och kan ersätta densamma.

Backtimjan kan användas som krydda men smakar mer, lite överraskande, som lavendel än timjan.

Backtimjan och gräslök. Båda kryddor, det ena också att betrakta ett ogräs.
Ser ut att vara spenatsoppa men skenet bedrar, det är istället nässelsoppa.
Annons