Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetiker kräver vassare vård

50 000 svenskar lever med typ 1 diabetes, 8 000 är barn. Emely Lönnberg, Ung Diabetes i Skinnskatteberg, vill att sjukvården ska effektiviseras för smidigare vård bland diabetiker.

Annons
Emely Lönnberg lever med diabetes typ 1. Hon stödjer förslaget om särskilda ungdomsmottagningar för personer med diabetes.

I Ung Diabetes och Diabetesförbundets ungdomsförbunds nya undersökning visar det sig att diabetiker i åldrarna 18 till 30 år påverkas starkt av sjukdomen i vardagen.

Fyra av tio tänker på sin diabetes minst en till tio gånger i timmen. Varannan uppger att de ständigt har sin diabetes i bakhuvudet och aldrig får ledigt från den.

Och 19 procent känner oro inför framtida komplikationer.

– Vi är ensamma med sjukdomen 5 000 vakna timmar om året, sjukvården besöker vi i snitt en timme och 20 minuter om året, i många fall inte ens det, säger 24-åriga Emely Lönnberg, som fick diabetes för två år sedan.

Genom tätare kontroller och en mötesplats för diabetiker hoppas Emely att vården kan förbättras för diabetiker. Enligt undersökningen är det 66 procent som menar att kontrollerna har minskat vid flytt från barn- till vuxenmottagning.

– Det är rimligt att vi får tillgång till sjukvården, effektiva behandlingar och nya smarta hjälpmedel för att uppnå bästa möjliga blodsockerkontroll och minimera risken för komplikationer både på kort och lång sikt, säger hon.

Sverige ligger i topp över andel drabbade av diabetes typ 1, och siffran stiger.

Emely Lönnberg menar att trots att många med diabetes lever ett ”normalt” liv finns det mycket som kan bli bättre, framförallt övergången från barn- till vuxenmottagning.

– Kvällsöppet, flexibilitet, rådgivning och fram för allt möjligheten att på ett naturligare sätt träffa andra unga människor som lever med typ 1 diabetes. En plats där vi kan vara oss själva med diabetesen för att alla andra förstår. Många ickediabetiker tror att det handlar om att sköta sig eller inte, men det är så mycket mer än så, säger Emely Lönnberg.

I undersökningen visas det också att hela 75 procent av diabetikerna gärna ser en särskild ungdomsmottagning. Diabetesläkare stödjer förslaget.

– Barn och ungdomar kommer att ha en mycket lång diabetesduration redan vid inträdet i vuxen ålder, vilket är väl känt att det påverkar risken för komplikationer på lång sikt, säger professor Mona Landin Olsson, ordförande för de svenska diabetesläkarna (SFD, svensk Förening för Diabetologi).

Undersökningen gjordes via en webstudie utförd av Cegedim i samarbete med Ung Diabetes och Diabetesförbundets ungdomsförbund. 305 personer deltog.

Annons