Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital nyhet ger ökat inflytande

Snart kan antalet digitala ”gillamarkeringar” styra delar av politikernas dagordning i Fagersta.

Annons
E-förslag. Så här ser det ut på Västerås kommuns hemsida där invånare lämnar förslag. Skärmdump från hemsidan

Fagersta. En digital anslagstavla ger kommuninvånare möjlighet att lyfta förslag direkt till politikerna. Förslag som får många gillamarkeringar från allmänheten under en begränsad tidsperiod skickas till politikerna.

– Medborgarna får chans att på ett nytt sätt komma med förslag på vad de vill att vi politiker ska göra, säger Gustav El Rachidi (S).

Hans motion om e-dialog har nu gått igenom kommunstyrelsen. Det är klart att Fagersta ska införa en digital anslagstavla.

– Med det här får invånarna chans att nå ut till alla politiker direkt. Det blir en helt annan tyngd jämfört med hur det är i dag, säger El Rachidi.

Att få i gång större engagemang från invånarna via den digitala världen är viktigt. Det håller Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande, med om.

– Det här är bra, det behövs. Det är en annorlunda form av medborgardialog som ligger helt rätt i tiden, säger han.

En av få kommuner som redan har e-dialog är Västerås (se faktaruta här intill). Wallsten menar att Fagerstas kommande lösning kan bli en uppdatering av Västerås modell.

– Enligt kommunkansliets förslag vill vi säkerställa att just kommunens medborgare ges möjlighet att föreslå saker och vara med och rösta, säger han.

Kommunkansliet har fått i uppdrag att utforma ramarna för Fagerstas digitala anslagstavla. 50 000 kronor är avsatta för arbetet.

Gräns vid fler än 100 "likes"

Så kallad e-dialog finns redan i Västerås. Där ligger förslag från invånare uppe i 90 dagar på hemsidan.

Fler än 100 ”likes” under den tiden leder automatiskt till att berörd nämnd ska ta upp frågan.

Den här modellen kan användas även i Fagersta. Gustav El Rachidi (S), som har lyft idén, tycker att Fagersta ska ta lärdom av Västerås.

Mer läsning

Annons