Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dollar och euro ger klirr i kassan för exportföretagen

Den senaste tidens kronfall mot världens stora valutor är positivt för svensk export. Samtidigt drar den fallande rubeln ner exporten till Ryssland. 

Annons
Systemair tappar i Ryssland.

Rysslands vikande betalningsförmåga kostade Systemair 150 miljoner kronor i minskad omsättning 2014.

–Den ekonomiska aktiviteten har gått ner i Ryssland och det har vi inte sett slutet på ännu, säger Gerald Engström, vd för ventilationsjätten.

De ekonomiska sanktionerna leder till försämrat investeringsklimat och forsätter att tynga den allt svagare rubeln. Det påverkar Systemairs rysslandsexport indirekt, resonerar han.

Det är framför allt fläktar och värmealstrande produkter som tillverkas i Skinnskatteberg som sålt bra till Ryssland. Från att ha varit Systemairs största exportmarknad har Ryssland fallit tillbaka till tredje plats efter Tyskland och Norge. Det har satt press på produktionen i Skinnskattberg och har fått företaget att dra ner verksamheten med 25 årsarbetstider jämfört med i maj förra året.

–Men vi har inte behövt säga upp personal utan har kunnat lösa det med naturlig avgång, säger Gerald Engström.

Bara sju procent av Systemairs export går till Nordamerika.

–Det hade varit bra att vara mer exponerad mot dollarn, konstaterar han.

Det kan däremot sandvikägda SECO tools dra nytta av. En fjärdedel av företagets export går till USA.

–Dollarkusen är viktigt för oss. Det gör att vi får en positiv resultatinverkan. Vi tror att vi kommer att ha en positiv valutaeffekt på 600 miljoner kronor under första kvartalet för hela sandvikkoncernen, säger Per-Lennart Berg, kommunikationschef för Seco Tools Group i Fagersta.

Samtidigt gör bolaget mycket inköp i euro. Kronfallet gör därför att en del av valutavinsten äts upp av ökade kostnader.

De flesta affärer i gruvindustrin görs i dollar.

–Det är bra för oss, säger Ola Kinnander, presschef för Atlas Copco.

Gruvbrytningen är stor i Ryssland. Det gör bolagets verktyg för bergsborrning som produceras i Fagersta attraktiva för den ryska marknaden.

–För Atlas Copco som helhet ser vi en liten fördröjning av vissa ryska ordrar men vi har hittills inte sett några stora effekter som beror på dålig rysk ekonomi, säger han.

Fagersta Stainless har inga affärer i Östeuropa och drabbas därför inte av rubelfallet. Företaget är i första hand exponerat mot euron och till viss del mot dollarn.

–Det påverkade oss väldigt positivt under 2014. Vi har kunnat stärka vår konkurrenskraft men tyvärr inte så mycket att vi kan utöka på grund av att konkurrenstrycket är så hårt, säger vd Göran Ek.

Läs mer: Systemair bildar flera bolag

Annons