Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Donationerna av hornhinnor ökar kraftigt

På fem år har antalet donatorer av hornhinnor ökat från 3 till 29 i Västmanland. Transplantation av hornhinnan ger patienterna synen tillbaka. ”De får ett helt annat liv efteråt”, säger donationssköterskan Annika Sandström.

Annons
Annika Sandström och Marianne Sandkvist på Intensiven säger att det bästa är att man pratat om donation innan dödsfallet. I mitten obduktionsteknikern Lars Eklund.

Hornhinneprojektet inleddes förra året – och det har givit goda resultat. Förra året donerade 16 avlidna hornhinnor. Hittills i år är antalet alltså 29.

Det är dock brist i regionen Västmanland, Örebro Uppsala och donationssköterskorna Annika Sandström och Marianne Sandkvist kontaktar anhöriga till personer som avlidit på sjukhuset (de flesta på intensiven) – och frågar om donation av hornhinnor är möjlig.

– Det är ett svårt samtal och vi måste vara väl förberedda. Det värsta har redan hänt, och någon annan får ju en gåva, säger Marianne Sandkvist och fortsätter:

– Det är få som säger nej. Det bästa är om man pratat om donation innan dödsfallet och då behöver inte de anhöriga ta ett beslut. De har nog jobbigt ändå. De anhöriga får faktiskt hjälp i den jobbiga tiden när den avlidna redan har tagit ställning.

De anhöriga får kort betänketid. Det görs en grundlig utredning och prover måste tas på den avlidnasenast 24 timmar efter dödsfallet. En hornhinna kan inte ersättas på konstgjord väg – och det enda som återstår om man exempelvis som ung drabbats av ögonsjukdomen Keratokonus är transplantation.

I Västmanland transplanteras 20 personer i olika åldrar varje år. Om du byter hela hornhinnan sys den fast. Läkningstiden är lång och man behöver ha kontaktlinser efteråt. Med tanke på att synen är dålig före ingreppet får man en god syn tillbaka i de flesta fall, enligt ögonläkaren Kersti Sjövall.

– Den som drabbats får ett helt annat liv efter transplantationen. De hade blivit blinda annars och inte kunnat jobba med det de vill så det är en fantastisk hjälp, säger Annika Sandström.

Kan vem som helst donera en hornhinna?

– Det finns ingen åldersgräns för dem som har avlidit. Men hornhinnan måstevara felfri. Inte grumlig och den som donerar får inte ha vissa sjukdomar, säger Annika Sandström och nämner exempelvis gulsot och demens.

Lars Eklund, obduktionstekniker, gör ingreppet som tar cirka 1,5 timme på den avlidne. Han tar bort hela ögat och ta till vara hornhinnan som läggs i en burk med antibiotikalösning. Sedan transporteras den till hornhinnebanken i Örebro där själva transplantationen utförs på sjukhuset på de som väntar. I Sverige står 400 i kö för att få nya hornhinnor.

Lars Eklund sätter efter uttagsoperationen på patologavdelningen i en protes på den avlidne.

– Det ska inte synas att ingreppet har gjorts, säger han.

Annons