Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du glömmer väl inte att ställa om klockan i natt?

Natten mellan lördag och söndag inför sommartid. Men hur var det nu, åt vilket håll ska man vrida?

Annons

Nu på söndag är det dags att ställa om till sommartid. Vi får ljusare kvällar och en aning mörkare morgnar. När det blir sommartid ställer vi fram klockan; om den är 02:00 normaltid ställer vi alltså fram den så att den blir 03:00. Tumregeln för att komma ihåg detta är enkel:

På våren ställer vi fram utemöblerna – och på hösten ställer vi tillbaka utemöblerna i förrådet igen.

I Sverige har vi sommartid från den sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober. Sommartiden innebär att vi får ljusare dagar under sommarhalvåret.

Sommartiden infördes 1980 i Sverige, men många länder har haft det längre. Vissa införde sommartiden redan under första världskriget, då det var brist på varor och energi. Genom att ställa fram klockan en timme utnyttjade man solljuset bättre och sparade på så sätt energi.

När regeringen beslutade att vi skulle ha sommartid i Sverige hade de liknande argument till beslutet. Enligt Vårdguiden kan man försöka undvika årstidsbunden depression genom att vistas så mycket i dagsljus och solljus som möjligt, vilket vi kan göra till större del medan vi har sommartid.

Redan 1916 gjorde man ett sommartidsförsök i Sverige, då andra länder började inskaffa det, men efter många protester lade man ner försöken tills vidare. Sedan 1996 har sommartiden varat sju månader varje år, medan normaltiden: vintertiden, bara varar fem månader.

Mikaela Åkerlind

Annons