Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att vara bilägare när fordonsskatten höjs

Fordonsskatten kommer att höjas med upp till 1 119 kronor per år, enligt en ny lag som träder i kraft från och med den 1 januari.

Annons
För en personbil kan skatten bli mellan några kronor och 1 119 kronor dyrare per år, enligt olika exempel som regeringen redovisat.

Den nya lagen gör att koldioxidskatt kommer att tas ut vid lägre utsläppsnivåer, och att koldioxidbeloppet höjs per utsläppt gram. Syftet är att öka andelen fordon med låga utsläpp, som på lång sikt beräknas kunna minska med 100 miljoner ton per år.

Skattehöjningen slår olika på bensin- och dieseldrivna fordon och beroende på om det är en personbil, husbil, lätt buss eller lätt lastbil. För en personbil kan skatten bli mellan några kronor och 1 119 kronor dyrare per år, enligt olika exempel som regeringen redovisat.

Fagerstabon Bengt Lindholm har hittills betalat ungefär 8 000 kronor per år i fordonsskatt och är inte glad över förändringarna.

– Vi har fyra bilar i familjen, och för oss kan det bli kanske en tusenlapp extra per år. Det är förjäkligt, allt som höjs är ju negativt, säger han.

Även om skattehöjningen inte gräver djupa hål i plånboken så betalar man som bilägare även försäkringar och skatt, påpekar Bengt Lindgren.

– Det påverkar oss inte så direkt, men det är många bäckar små. Det är nog med avgifter i det här landet, säger han och fortsätter:

– Det här är bara ett sätt för staten att få in mer pengar, och jag tror inte att det leder till att den allmänna välfärden blir bättre heller.

Här är fler nya lagar som gäller från och med årsskiftet:

Högre alkoholskatt: Spritskatten höjs med en procent. Skatten på öl, vin, andra alkoholhaltiga drycker samt mellanklassprodukter höjs med nio procent.

Begränsad avdragsrätt på privat pensionssparande:Totalsumman för avdrag vid deklarationen begränsas, från 12 000 kronor till 1 800 kronor per år.

Tobaksskatten höjs: Punktskatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och tuggtobak höjs med cirka sex procent. Punktskatten på snus höjs med cirka tolv procent.

Resenärers rättigheter stärks: Tåg-, fartygs- och busspassagerare har enligt EU-rätten bland annat rätt till ersättning och information vid förseningar. Med den nya lagen får Konsumentverket och Transportstyrelsen större möjligheter att ingripa med bland annat ekonomiska påföljder, mot transportörer som inte uppfyller sina skyldigheter gentemot dessa passagerare.

Fordonens påställnings-avgift tas bort: Kostnaderna för av- och påställning av fordon ska framöver finansieras genom vägtrafikregisteravgiften. Den har hittills varit 50 kronor och tas ut samtidigt som fordonsskatten.

Tydligare prisupplysning vid taxiresor: Om en resas jämförpris väntas överstiga 500 kronor måste resenären upplysas om det när resan beställs. Resenären ska även informeras om resans beräknade maxkostnad. Föraren eller den som resan beställs hos ska lämna ett bevis till passageraren före färden.

Större patientinflytande:

Patienter ska få välja offentlig primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet och få större möjlighet till en ny medicinsk bedömning, ett andra utlåtande.

Annons