Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare för villaägare att få skiten spolad i kommunens avloppssystem

Nu kommer det bli dyrare att ansluta sin villa till det kommunala avloppssystemet. Högre miljökrav har gjort att allt fler vill nyttja de allmänna rören och de låga avgifterna i norra länet blir ohållbara för kommunerna.

Annons
Avgiften för att ansluta till kommunalt avloppssystem höjs. Kommunerna i norra länet hoppas då att färre väljer den lösningen. ”I vissa områden kanske det lättar på trycket, men i många fall är det fortfarande stor differens mellan självkostnaden och vad kommun tar ut i taxa”, säger Harold Nilsson på NVK. Här en tomt som väntar på anslutning på Sjöhagen.

Det har länge varit relativt billigt att ansluta sin villa till det kommunala avloppssystemet i den norra länsdelen. Men det kommer att ändras snart.

Högre miljökrav har gjort att fler och fler villaägare

i dag tvingas göra något åt sitt avlopp.

– Många uppfyller inte ens de krav som började gälla 1969 och förstås ännu mindre de krav som kom med miljöbalkens tillkomst, säger Harold Nilsson på

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund (NVK).

– Nu har intresset för att ställa krav mot kommunen ökat, speciellt i kommuner där taxan är så låg att den är billigare än en enskild lösning, fortsätter han.

Så är alltså fallet bland annat i Fagersta. Därför ser sig NVK nödgat att begära en höjd anslutningsavgift.

På sikt ska den hamna omkring självkostnaden för en anslutning. Men ökningen sker i steg och det första steget innebär en höjning med åtta procent utöver den höjning på fem procent som beslutades i oktober förra året.

Vill upp till Smedjebacken

I Fagersta och Norberg är det mycket billigare att ansluta till kommunalt avlopp än till exempel i Smedjebacken:

– Smedjebacken har tagit tag i det här och har med en långsiktig plan höjt avgifterna för att få självkostnadstäckning, säger Harold Nilsson på NVK.

Så här såg anläggningstaxorna ut för ett typhus på 150 kvadratmeter i de tre kommunerna 2014, efter Fagerstas och Norbergs höjning på fem procent:

Fagersta, 80 698 kronor

Norberg, 73 366 kronor

Smedjebacken,

155 000 kronor.

Taxan för en typlägenhet:

Fagersta, 314 271 kronor

Norberg, 279 754 kronor

Smedjebacken,

1 131 500 kronor.

Mer läsning

Annons