Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrast att bo i Norberg

Priserna för el, värme, avfall och vatten i Västmanland har höjts med 1,6 procent det senaste året.Det är lägre än genom-snittet i landet.

Annons

Skillnaden i priset för el, värme, avfall och vatten mellan länets kommuner är stora.

För en vanlig trerums-lägenhet i Norberg motsvarar kostnaden 1 976 kronor per månad, medan kostnaden i länets billigaste kommun Västerås är 1 426 kronor. Det är en skillnad på 39 procent och blir 6 595 kronor per år.

Vad beror den stora skillnaden på?

– Det beror på olika saker. Den förklaring vi får av kommunerna är att de har höga kostnader och för att de har investerat mer i värmeverk eller elanläggningar och liknande. Det är inte så att det alltid stämmer. Ta Skinnskatteberg till exempel, där är ett glas vatten tre gånger dyrare än vad det är i Västerås, säger Mikael Dimgård, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

Under de 19 år som Nils Holgersson-rapporten har genomförts i Västmanlands län har avgifter och taxor stigit betydligt mer än konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga höjningen 1,6 procent, samtidigt som övriga priser i samhället har sänkts.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor och avgifter i Västmanland totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygden.

Mer läsning

Annons