Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter FP:s granskning – förskolan undersöks

Mindre barngrupper i förskolan kan bli verklighet. Utbildnings- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag av nämndens ordförande Pia Boiardt (V) att kolla på kostnader för förbättrad kvalitet och arbetsmiljö i förskolan.

Annons
Barn på förskolan Ugglan.

FP har skrivit om stora barngrupper i förskolan och personalens stress när vikarier uteblir. Föräldrar har reagerat och personal har startat en facebookgrupp. Nu tar politikerna tag i frågan.

Utbildnings- och fritidsnämndens ordförande Pia Boiardt (V) har bett förvaltningen att utreda situationen.

I uppdraget vill Pia Boiardt att man utreder bland annat kostnaderna för mindre barngrupper. Och hon vill även att förvaltningen ska se över kostnader för en förbättrad kvalitet och arbetsmiljö, samt revidering av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Är det ett uppdrag från Vänsterpartiet eller från utbildnings- och fritidsnämnden?

– Det är ett uppdrag från mig, som ordförande i nämnden, till förvaltningen att ta fram fakta om vilka kostnader det skulle innebära. Jag ber om mycket annan fakta också. Det är inget konstigt med. Det är även förankrat i presidiet där övriga också tycker att uppdraget är bra, säger Pia Boiardt.

Med mindre barngrupper menar Pia Boiardt att utgå från Skolverkets tidigare rekommendationer, som innebar ett maxantal på 12 barn i småbarnsgrupp (1-3 år) respektive 15 barn i storbarnsgrupp (3-5 år). Och att varje pedagog ansvarar för ett maxantal på fem barn per barngrupp.

Vad ligger bakom förslaget om maxantal barn i förskolan?

– Det är en bra bas att utgå från eftersom det har varit riktlinjer väldigt länge.

Vad gäller den rådande vikariebristen vill Pia Boiardt att förvaltningen tar fram kostnader för en utökad vikariepool.

I dag utgår kommunen efter KKIK, Kommunens kvalitet i korthet, vilket innebär att man tittar på den faktiska närvaron bland barn i förskolan. Någonting som förskolepersonal inte anser stämmer i praktiken. Siffrorna visar inte när personalen är sjuk eller när det fattas vikarier.

Vad är det som avgör om det blir mindre barngrupper och övriga förbättringar?

– När vi nu har möjlighet att ta fram fakta över kommunen så vill jag ha det på bordet så att vi kan prata om det i nämnden och vidare i kommunfullmäktige, säger Pia Boiardt.

Vilken bild fick du av Fagerstas förskolor efter besök och samtal med personal?

– Ett av intrycken från besöken är att vikariebristen är det personalen betonar som störst problem. Jag har fått en större insyn men är inte färdig med min fördjupning i verksamheten. Det är ett stort jobb att lyssna av, säger Pia Boiardt.

Mer läsning

Annons