Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterspel efter skogsbranden

Två år har gått sedan den stora skogsbranden i Västmanland, men fortfarande pågår det rättsliga efterspelet - på två fronter.

Annons

Dels som ett tvistemål, dels som ett brottmål.

Ett skogsmaskinsföretag från Hälsingland, inhyrt av Stora Enso, har pekats ut som skyldiga till branden som vållades av gnistor från en skogsmaskin. Frågan är vem som ska betala notan för de nedbrunna egendomarna - hus och skog. Två försäkringsbolag - Länsförsäkringar Bergslagen och Dalarnas Försäkringsbolag - har stämt Stora Enso med krav på 277 miljoner kronor .

Det är den summa som försäkringsbolagen betalat ut till sina försäkringstagare som fått egendom förstörd av branden. Det är ett vanligt tillvägagångssätt för försäkringsbolag - först ser man till att försäkringstagarna får sin ersättning, därefter återkräver man pengarna man betalat ut från den eller de som försäkringsbolagen anser vara ansvariga. Rättegången kommer troligen att hållas i höst i Västmanlands tingsrätt.

Läs mer: Tvist försenar utredning om skogsbranden

Christer Sammens, åklagarkammaren i Gävle, leder förundersökningen när det gäller brottmålet där brottsmisstankarna gäller grov allmänfarlig vårdslöshet. Brottmålet ska ge svar på frågan om någon eller några parter agerat straffbart vårdslöst. Först ska åklagaren utröna om det begåtts något brott som omfattas av allmänt åtal - anser åklagaren att så är fallet får tingsrätten pröva skuldfrågan.

Christer Sammens berättar att det ska göras kompletteringar till förundersökningen, närmare bestämt förhör med vissa personer.

– De ska utföras i september. Detta medför att man inte kan fatta beslut om åtal förrän det är gjort, säger han.

Den stora skogsbranden upptäcktes på eftermiddagen den 31 juli, men spred sig snabbt denna varma och torra sommar. Redan några dagar senare började det talas om att evakuera lokalbefolkning i området, som sträckte sig över skogar i flera kommuner. Bland annat var Norbergs tätort akut hotad vid ett tillfälle - evakueringsbussar kördes fram.

Tjock brandrök drev in över flera städer och orter. Brandröken kändes långt upp i Norrland och in i Norge - men även på andra sidan Bottenviken med rapporter i finska tidningar om oroliga medborgare på Åland och finska fastlandet som känt röklukt.

Först en halv månad senare var branden släckt, även om glöd fanns kvar längre än så.

Erik Hjärtberg

Jan Ernheimer

Mats Adolfsson

Mer läsning

Annons