Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever positiva till mobiltelefonförbud

Niondeklassarna Axel Koskinen, Albin Rahmström och Gabriel Didriksson på Lindgårdsskolan använder gärna sina mobiltelefoner på rasten men i klassrummet lägger de all fokus på sin utbildning.

Annons
Mobilfritt är bra.  Gabriel Didriksson, 14,  Axel Koskinen, 14,  och Albin Rahmström, 15 år på Lindgårdsskolan använder inte mobiltelefonen i klassrummet. Foto:Laura  Patnaik

Fyra av tio barn i åldrarna 10 till 15 år har totalt mobilförbud på sina skolor och över hälften av eleverna tycker att ett mobilförbud i skolan är bra. Orsakerna uppges vara bland annat ökad arbetsro i klassrummet men också för att eleverna rör mer på sig på rasterna och det blir mindre kränkningar. Det visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Telenor där cirka 1200 elever över hela landet tillfrågades.

–Vi är här för att lära oss och ta till oss utbildningen och mobiltelefoner är ett störningsmoment. Är det något vi behöver slå upp på lektionen använder vi datorerna. Det är bara onödigt med mobil i klassrummet, säger Axel Koskinen, på Lindgårdsskolan i Fagersta.

Han får medhåll från klasskompisarna Albin Rahmström och Gabriel Didriksson. Alla tre använder sina mobiltelefoner på fritiden och på rasterna. Bland annat lyssnar de på musik och håller koll på vad kompisarna gör på bland annat Facebook, Instagram, You tube och Snapchat. Eleverna menar att de kan klara sig utan mobil på raster och fritid. De spelar dataspel eller umgås med kompisar.

De här reglerna har Fagerstas, Skinnskattebergs och Norbergs skolor gällande mobilanvändning:

Norberg:

Fagersta:

Skinnskatteberg:

På några skolor kan lärare bestämma om mobilen får användas i undervisningen.

Novus mobilstudie

40 procent av alla 10-15- åringar uppger att de har ett totalt mobilförbud på sina skolor. På högstadiet är siffran 12 procent.

Sex procent av alla 10-15-åringar uppger att de får använda sina mobiler under- och efter lektionstid.Bland högstadieeleverna är siffran 12 procent.

53 procent av alla 10-15-åringar får använda sin mobil utanför lektionstid. Bland högstadieeleverna är siffran 71 procent.

Mer läsning

Annons